‘Het intrigerendste aan Matchmakers: waar komen al die vrije mannen uitgekropen?’

© Vier
Tine Hens
Tine Hens Journaliste voor Knack

‘Na Matchmakers vraag je je af of er een database bestaat van vrijgezellen die er goed genoeg uitzien om op tv te komen’, schrijft onze tv-criticus Tine Hens.

Sommige mensen hebben alles, behalve een lief. Voor hen is er Matchmakers, een programma waarin Jani Kazaltzis hen laat daten zonder dat ze het weten. Omdat Matchmakers een tv-programma is, is dit geen datingprogramma voor de echt hopeloze gevallen, maar voor de mensen die door iedereen – en vooral hun vrienden – worden omschreven als: ze zien er zo goed uit dat we niet begrijpen dat ze nog niemand hebben. Van iemand met een lui oog, rotte tanden, een pokdalige neus en haar dat zo hard pluist dat het lijkt alsof het permanent onder stroom staat, is het meestal wel duidelijk waarom de liefde niet meteen vonken geeft.

Het intrigerendste aan Matchmakers: waar komen al die vrije mannen uitgekropen?

Het is ons natuurlijk allemaal wijsgemaakt, dat we voorbij die uiterlijkheden moeten kijken, dat een mens meer is dan een vogel met een prachtig verenkleed, dat we in staat zijn om innerlijke schoonheid te doorgronden. Toch is het opvallend dat het eerste antwoord op de vraag ‘wat trekt je aan in een vrouw of man?’ meestal ‘haar of zijn uiterlijk’ is. Als het op paren aankomt, blijven we simpele chimpansees.

Omdat de echt hopeloze gevallen zich al eeuwenlang kunnen richten tot de Heilige Rita, is er voor al de anderen die niet bejaard zijn of geen zin hebben om blind te trouwen nu Jani. Hij organiseert dates die zo weinig op een date lijken, dat het risico reëel is dat de persoon waar het allemaal om draait – in de eerste aflevering was dat de 28-jarige Zita uit Gent – niet eens opmerkt dat er iets bijzonders is georganiseerd dat behoorlijk wat mankracht en energie heeft gevergd.

Als je mannelijke bff je op zondagochtend uit bed sleurt en in een boksring duwt voor een initiatierondje boksen met een wildvreemde kerel, ben je niet meteen in de stemming om telefoonnummers uit te wisselen. Uiteindelijk sta je daar om de andere op zijn gezicht te slaan. Wat Zita dan ook deed. Achteraf schudde ze Ben – zo heette deze informaticus – wel nog de hand, maar niets wees erop dat de man in de ring bij haar zou blijven hangen. Dat kan aan Ben gelegen hebben, maar ook aan de omstandigheden. Het is nu eenmaal makkelijker om een gesprek te voeren in een caravan waarin je met z’n tweeën voor onbepaalde tijd zit opgesloten – het genoegen dat ze met Ken, niet te verwarren met Ben, deelde – dan in een boksring, waar je toch vooral verondersteld wordt de andere tegen het canvas te meppen. Gegevens uitwisselen is daar ondergeschikt aan klappen uitdelen.

Dit programma zou niets zijn zonder de priemende blikken van Jani en de vrienden van de kandidaat in de geheime kamer die speciaal voor iedere toevallig georganiseerde date gebouwd wordt

Net zoals in Matchmakers de ultieme match enigszins ondergeschikt is aan de logistieke hocus pocus die Jani en zijn team uit de kast halen. Dit programma zou niets zijn zonder de priemende blikken van Jani en de vrienden van de kandidaat in de geheime kamer die speciaal voor iedere toevallig georganiseerde date gebouwd wordt. Turend naar de monitors breien ze commentaren aan elkaar die doen denken aan die bij de saaiere stukken van de Tour de France. Die variëren van ‘dat klikt wel’, over ‘wat doet ze nu?’, tot ‘waarom speelt ze met haar haar?’ Bij die laatste vraag etaleerde Jani zich de ware meester van de matchmaking en sloeg hij iedere hetero tegen de grond met de reikwijdte van zijn kennis van de verleidingskunst. ‘Vrouwen doen dat om te verleiden.’

Maar het intrigerendste aan Matchmakers blijft de databank. Waar komen ze uitgekropen, al die vrije mannen? Uit welke vergaarbak van singles worden de dates gevist? Bestaat er zoiets als een vrijgezellenbank, of een database van alleenstaanden die er goed genoeg uitzien om op tv te komen? Of is er na al die jaren van datingprogramma’s zo’n ruim archief opgebouwd dat met een druk op de knop een miljoen profielen beschikbaar zijn? Om maar te zeggen: Matchmakers is vooral boeiend voor wie mag daten zonder het te weten. Als kijker durf je je al eens te verliezen in onbelangrijke details.

Matchmakers

Maandag 16/4, 20.35, Vier

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content