Het einde van ‘Game of Thrones’: wie verovert de IJzeren Troon (volgens het internet)?

Hij komt, net als de winter: de Night King, en met hem een legertje ondode White Walkers. © .

In het zevende seizoen van Game of Thrones, dat zondag begint, is de winter eindelijk aangebroken. Zullen Jon Snow en Daenerys Targaryen samen op de IJzeren Troon eindigen? Of zullen er naar goede gewoonte nog wat onverwachte koppen rollen? Speculeert u vooral even mee.

Opgepast: dit artikel kan spoilers bevatten. Kán.

‘Ik lees altijd eerst de laatste pagina van het script, om te zien of mijn personage het einde haalt of niet’, aldus Peter Dinklage, die dwerg Tyrion Lannister vertolkt. Om maar te zeggen dat u niet de enige bent die Game of Thrones nog steeds een behoorlijk onvoorspelbare reeks vindt. En sinds de reeks vóór ligt op de boeken waarop ze gebaseerd is – de twee laatste delen van George R. R. Martins A Song of Ice and Fire laten nog langer op zich wachten dan de spreekwoordelijke winter – is dat er bepaald niet minder op geworden. Hoe het allemaal afloopt, zult u ook dit jaar nog niet vernemen – er volgt nog een laatste, achtste seizoen – maar de eindsprint is duidelijk ingezet. Op het internet krioelt het alvast van de theorieën over de finale, de ene al meer van de pot gerukt dan de andere.

Vuur en ijs

‘Spoiler: Daenerys en Jon Snow ontmoeten elkaar, eindelijk.’ Onder die titel publiceerde website Digital Spy in oktober vorig jaar een reeks foto’s van op de Spaanse set van het nieuwe Game of Thrones-seizoen. Daarop zijn de twee populairste personages, drakenkoningin Daenerys Targaryen en bastaardzoon Jon Snow, in elkaars gezelschap te zien op een strand, omringd door cameramannen, productieassistenten en green screens. En wacht, is dat geen drakenkop die Jon Snow daar in zijn armen houdt?

Doet de verlamde  Bran Stark  de Muur vallen?
Doet de verlamde Bran Stark de Muur vallen?

Als dat lek straks niet opgezet spel, een marketingstrategie van HBO, blijkt te zijn, ontmoeten de twee elkaar eindelijk. Velen geloven dat dat kan leiden tot een huwelijk, wat dan meteen de titel van George R.R. Martins romancyclus zou verklaren: A Song of Ice and Fire is dan de paringsdans tussen de koningin van het verzengende drakenvuur en de bewaker van de ijsmuur in het noorden.

Klinkt allemaal verschrikkelijk logisch, maar Daenerys en Jon Snow die op niets aan de verbeelding overlatende wijze in de slotaflevering het beest met de twee ruggen spelen, and they lived happily ever after? Is dát wat u wilt na acht seizoenen waarin u nooit wist wie het einde van de aflevering haalt?

Vuur versus ijs

De IJzeren Troon is niet groot genoeg voor allebei, toch? En vuur en ijs gaan nu ook niet bepaald amicaal met elkaar om. Jon en Daenerys zullen volgens deze theorie uiteindelijk clashen, in een ultieme confrontatie tussen het noorden en het zuiden.

R+L=J

Allicht een van de meestbesproken recente scènes uit Game of Thrones: uit een visioen van Bran Stark op het einde van het vorige seizoen bleek dat Jon niet het bastaardkind is van Ned Stark, maar de zoon van diens jongere zus Lyanna met Rhaegar Targaryen, oudere broer van dragonlady Daenerys. Dat betekent dat Jon de neef is van Daenerys en dat er dus drakenbloed in zijn aderen stroomt. Er zijn nog twee draken die vooralsnog geen ruiter hebben.

A+J=T

‘You… You are no… No son of mine’, beet Tywin Lannister enkele seizoenen geleden zijn jongste zoon, de dwerg Tyrion, toe. Een controversiële fantheorie stelt dat de man wist waar hij over sprak: Tyrions biologische vader zou de Mad King, Aerys Targaryen geweest zijn, die geobsedeerd was door Joanna, Tyrions moeder, en haar mogelijk verkracht heeft. Wat dan weer zou betekenen dat er in de aderen van de gewiekste Tyrion drakenbloed vloeit en dat de derde draak mogelijk zijn rijdier wordt. In het vorige seizoen was hij alvast de enige die oog in oog kwam te staan met de twee vastgeketende draken van Daenerys en het nog kan navertellen.

De IJzige Troon

Cersei Lannister zit eindelijk  op de IJzeren Troon,  maar voor hoelang?
Cersei Lannister zit eindelijk op de IJzeren Troon, maar voor hoelang?

De White Walkers, het legertje ijszombies onder leiding van de gevreesde Night King, vernietigt alles en iedereen in Westeros. Zou het? Dat bevredigt misschien de bloedlust die de gemiddelde Game of Thrones-kijker duidelijk niet vreemd is, maar het is ook minstens even cheap als een happy end. De reeks kreeg met name in seizoen 5 (waarin een kind op de brandstapel belandde, de jonge Sansa Stark verkracht werd door haar kersverse man en de publieke vernedering van koningin Cersei pijnlijk lang in beeld kwam) de kritiek dat ze al te makkelijk op shockeffecten mikte. Maar ook toen bent u blijven kijken.

Wat dit einde minder onaannemelijk maakt dan je op het eerste gezicht zou denken, is het idee dat de White Walkers eigenlijk de good guys zijn, die Westeros proberen te zuiveren van het échte kwaad: de mensen, die elkaar de voorbije seizoenen inderdaad een pak meer de duvel hebben aangedaan dan het ondode gespuis achter de grote ijsmuur. Sommigen opperen zelfs dat Jon Snow en Daenerys Targaryen niet alleen bloedverwanten van elkaar zijn maar ook van de White Walkers en dat ze uiteindelijk zullen opstaan als de nieuwe Night King en Queen.

Ned Stark leeft

Eentje die al enkele jaren meegaat op fanfora: Ned Stark is niet onthoofd in het eerste seizoen. De pater familias van de noordelijke clan werd gevangengehouden in de Red Keep, het paleis in King’s Landing. De man die de plek van zijn hoofd op het kapblok innam, was een verrader. In de boeken wordt er meermaals op gewezen dat Neds lichaam en gezicht er anders uitzagen na zijn executie. Hij zou Westeros ontvlucht zijn en zich al die tijd hebben schuilgehouden. Hell, er zijn al zottere dingen gebeurd in Game of Thrones.

Het was maar een droom

Yup, er zijn mensen die écht denken dat alles wat tot hiertoe in Game of Thrones gebeurd is louter een droom was. Vermoedelijk van de kleine Bran Stark, die in de allereerste aflevering door Jaime Lannister uit een hoge toren in Winterfell werd geduwd. Meer dan een serieuze verlamming heeft Bran aan dat ‘ongelukje’ visioenen over verleden en toekomst overgehouden.

Het was maar een pretpark

Vernietigen de White Walkers alles en iedereen in Westeros?
Vernietigen de White Walkers alles en iedereen in Westeros?

Wat als alle personages robots zijn in het pretpark van die nieuwe HBO-serie Westworld? Dat is nog niet eens zo gek als het op het eerste gezicht lijkt. In het voorlopig enige seizoen van Westworld – het vervolg is pas voor volgend jaar – is het thema van die futuristische speeltuin het Wilde Westen. In de seventiesfilm waarop de reeks gebaseerd is, is er naast ‘Westworld’ ook nog een ‘Medieval World’ en een ‘Roman World’.

George R.R. Martin vond dat nog niet zo’n gek idee. Hij heeft iets in die zin zélf gepitcht bij de showrunners van Westworld: waarom de twee series niet elkaar laten overvloeien in een ‘Westeros World’, met robots gemodelleerd naar de personages uit Game of Thrones. Hun antwoord: ‘Nee, maar toch bedankt.’

Bran de Bouwer

Als Bran Stark de hele tv-saga niet gedroomd heeft, dan blijft hij volgens anderen nog altijd degene die het allemaal zal verpesten. De magische Muur die het zuiden van Westeros moet beschermen tegen de White Walkers zou door Bran gebouwd zijn. En hij heeft de magie om ze voor eens en altijd met de grond gelijk te maken. Aangezien hij zich nog steeds ten noorden van de Muur bevindt, loopt hij gevaar dat de White Walkers hem daartoe zullen dwingen. Dat de ‘war to come’ zal worden uitgevochten tussen de mensen en de White Walkers, is bovendien iets waar al lang op gealludeerd wordt. Dat betekent allicht dat de Muur nu toch stilaan op instorten moet staan.

Daenerys de Mad Queen

Zowel in de boeken als in de tv-reeks heeft Daenerys al vaker haar bezorgdheid geuit over het feit dat ze net zo gek begint te worden als haar vader, Aerys Targaryen, de Mad King. Al wie zich niet aan haar kant schaart, wordt namelijk gebrandmerkt als een vijand en meedogenloos geëxecuteerd. Net zo schroomde haar vader niet om de inwoners van King’s Landing in hun bedden te verbranden (Kingslayer Jaime Lannister vermoordde hem voor het bevel uitgevoerd kon worden). Hoewel Daenerys dénkt dat iedereen in de Zeven Koninkrijken haar als koningin wil, handelt ze duidelijk impulsief en egoïstisch. Hoe lang nog voor ze compleet gek wordt?

Jon Snow is Azor Ahai

Zal Daenerys Targaryen uiteindelijk  A Song of Ice and Fire zingen?
Zal Daenerys Targaryen uiteindelijk A Song of Ice and Fire zingen?

Azor Awie? Een legendarische prins die duizenden jaren geleden met het brandend zwaard Lightbringer de duistere krachten van The Others heeft verslagen. Volgens een profetie van tovenares Melisandre, de Red Woman, zal hij herboren worden nu de winter weer is aangebroken, om de wereld alsnog van de ondergang te redden. Veel personages maken kans om de reïncarnatie van prins Azor Ahai te zijn, maar wij gokken toch op Jon Snow. Tenslotte is hij al eens eerder ‘gereïncarneerd’. Niet oninteressant in dit opzicht: Azor Ahai kon na twee mislukte pogingen Lightbringer alleen smeden door er zijn geliefde mee te vermoorden. Et tu, Jon Snow?

Sam de verteller

Sympathieke dikkerd Samwell Tarley stapte in het vorige seizoen een bibliotheek binnen waar hij toegang heeft tot een schat aan boeken over de geschiedenis van Westeros. Een theorie die nogal wat bijval krijgt, zegt dat Samwell al die tijd het verhaal van Game of Thrones vertelde aan u, de kijker. Omdat hij een man uit het noorden is, lijkt het logisch dat hij de gebeurtenissen zou beschrijven vanuit het perspectief van de familie Stark en Jon Snow, wat precies is wat de reeks ook doet. Want ondanks de tientallen personages, zorgden de makers van Game of Thrones er altijd wel voor dat je sympathie grotendeels uitging naar de Starks en hun getrouwen. Als dat klopt, is Game of Thrones mogelijk maar de halve waarheid.

Game of Thrones – seizoen 7

Vanaf 16 juli in Play More van Telenet.

Is Jon Snow  de reïncarnatie  van Azor Ahai?
Is Jon Snow de reïncarnatie van Azor Ahai?
Is Tyrion Lannister een drakenrijder?
Is Tyrion Lannister een drakenrijder?
De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content