Geestelijke vader van SpongeBob Squarepants overleden

© /

Stephen Hillenburg, de bedenker van het cartoonfiguurtje SpongeBob Squarepants en ALS-patiënt, is op 57-jarige leeftijd overleden. Zender Nickelodeon roemt zijn verbeeldingskracht en originele personages.

Stephen Hillenburg, bedenker van de Amerikaanse tekenfilmserie SpongeBob SquarePants, is op 57-jarige leeftijd overleden, zo hebben meerdere Amerikaanse media dinsdag op gezag van tv-zender Nickelodeon gemeld.

Hillenburg, die aan ALS leed, kwam met het idee voor de beroemde gele spons, bewoner van een ananas op de bodem van de zee en kok van restaurant De Krokante Krab, op de proppen in een poging om iets te maken rond de Hawaiiaanse tiki-cultuur (de ananas en de ukelelemuziek) en de onderwaterwereld, een van zijn grote passies. Naast Spongebob bedacht Hillenburg ook een hele resem andere prettig gestoorde figuren voor de reeks, zoals SpongeBobs huisdier Gerrit de zeeslak en zijn beste vriend, Patrick de zeester.

Voor die originele personages wordt hij geroemd in een mededeling van Nickelodeon, de zender die SpongeBob oorspronkelijk uitzond. ‘Ze zullen altijd een herinnering blijven aan de waarde van optimisme en vriendschap, en de grenzeloze kracht van de verbeelding’, zegt de zender. ‘[Steve] was een dierbare vriend en sinds lang een creatieve partner voor iedereen bij Nickelodeon. Hij gaf SpongeBob Squarepants een uniek gevoel voor humor mee en een onschuld die generaties kinderen en hun families plezierd heeft.’

Van SpongeBob Squarepants werden twaalf seizoenen gemaakt en twee films, in 2004 en 2015. Hillenburg gaf zijn showrunnerschap na de eerste film uit handen, maar is wel altijd producer gebleven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content