Paul Baeten

‘Formule 1 is een magneet voor kinnebakken met ego’s’

Paul Baeten Columnist bij Knack Focus

‘Formule 1 is walgelijk elitair, maar ze doen tenminste niet alsof ze nog ‘van het volk’ zijn, zoals in het voetbal’, schrijft auteur P.B. Gronda in zijn column.

Schuimwijnen zijn bijna nooit lekker, de Red Hot Chili Peppers hadden moeten stoppen na het album Californication en de enige ergere dag in de politieke geschiedenis van deze jonge eeuw dan die van de verkiezing van Donald Trump, zal die van zijn herverkiezing zijn.

Dat zijn enkele zekerheden. Maar veel meer dan drie zijn er niet meteen te vinden. Eentje nog misschien: ik hou van Formule 1.

Helaas een sport die op geen enkele Vlaamse (open) zender nog te zien is. En goed, ik snap misschien wel een beetje waarom dat zo is. Weinig uren duurden namelijk zo lang als die waarin mijn grootvader naar Formule 1 keek op de zondagse middagen die ik als kind in de 1980’er jaren bij mijn grootouders doorbracht.

Dat eindeloos geraas van identieke karretjes in schreeuwerige kleuren. Ik keek omdat hij keek, voelde me best groot. Tot ik in slaap viel.

Weinig uren duurden zo lang als die waarin mijn grootvader naar Formule 1 keek.

Mijn grootvader, die deze week 87 wordt, kijkt niet langer naar Formule 1. Ik des te meer. Als ik in het land ben, en dus noodgedwongen op La Deux of den Duits kijk in de plaats van op BBC Sport of Sky Italia, waar de fantastische Federica Masolin al reden genoeg is om voor je tv te blijven zitten, kijkt hij wel mee. Tot hij in slaap valt.

Ik weet ook wel dat de eigenlijke wedstrijd best saai kan zijn zolang er niemand uit de bocht slingert of op een concurrent botst. Het plezier zit hem voor mij ook in de anticipatie van de race, en de sfeer die erbij hoort. Het gebeurt meermaals in een seizoen dat ik me achteraf van tijd bestolen voel. En toch wil ik de keer erna weer kijken. Dat begint al enkele dagen op voorhand. ‘Zondag is het racedag’, zeg ik dan tegen vrienden. Nog geen ene enkele keer kreeg ik daar een positieve reactie op. Vind ik niet erg. F1 is niet voor iedereen. Je hebt maar twintig piloten en wie weet zijn de fans over enkele jaren met nog minder. Exclusief, noemen ze dat.

Ik hou dan ook van al de dingen die de Formule 1 eigenlijk antipathiek maken. Ze is peperduur, walgelijk elitair binnen de motorsporten, die sowieso al elitair zijn, ze wordt gesponsord door blinkende luxemerken zoals Rolex en is een magneet voor kinnebakken met ego’s, brons gebruinde topmodellen, visiterende filmsterren en andere jetsetters, goudzoekers, verwende jongere broertjes, patsers in snelle bakken en liefjes met hele grote zonnebrillen en hele korte kleedjes.

Ik hou van al de dingen die de Formule 1 eigenlijk antipathiek maken.

O ja, en ze veranderen 4 banden in 2 seconden tijd. Twee seconden! En als iemand het verpest, en het duurt 3,5 seconden, dan krijgt de luierik in kwestie onder zijn voeten.

Wat wil een mens nog meer?

Daarnaast is het ook gewoon een rondreizend circus van mensen die elkaar intussen allemaal kennen en blijft het ondanks alle veiligheidsmaatregelen die prachtige Michel Vaillant-sfeer uitstralen. Mondain, zeg maar, met alle vreselijke, van warme lucht en gesponsorde champagne voorziene dingen die daarbij horen.

Ach, ze doen tenminste niet alsof ze nog ‘van het volk’ zijn, zoals in het voetbal. Dat dus wat mij betreft best wat van zijn ridicule tv-rechten voor de F1 mag overlaten volgend seizoen. Ik en de overige 87 fans danken bij voorbaat.

Partner Content