Fictiereeks over de Wetstraat is speerpunt van Canvasnajaar

© Yvo Zels

Canvas heeft haar najaarsprogrammatie voorgesteld. Onder de nieuwe smaakmakers zitten Culture club, een nieuw programma met Bent Van Looy en Sofie Lemaire, en De 16, een nieuwe fictiereeks over de Wetstraat door Willem Wallyn.

Dit najaar waagt Canvas zich andermaal aan een cultureel magazine. Deze keer kiest de zender voor een liveshow op vrijdag onder de titel Culture club. Presentatoren zijn muzikant Bent Van Looy en Sofie Lemaire, die terugkomt van VIER.

‘Niet alleen zang, dans en andere kunsten komen aan bod, maar ook de Pokémonrage’, zegt Sofie Lemaire, ‘maar dan wel om duidelijk te maken dat dit modeverschijnsel banden heeft met de Japanse punk van de seventies.’

Verder is het uitkijken naar De 16. De nieuwe fictiereeks van Willem Wallyn belooft een tragikomische inkijk achter de coulissen van de Wetstraat 16. Canvas noemt de nieuwe serie ‘een combinatie van de volkse Vlaamse humor van FC De Kampioenen en de politieke van de Deense tv-serie Borgen.’

Het is om te lachen, maar soms ook om te schreien, zei Wallyn zelf dinsdagvoormiddag bij de persvoorstelling van Canvas in de gebouwen van de VRT. Hij voegde er nog aan toe: ‘Ik ben opgegroeid in de politieke wereld, en ik ben ingetrouwd in de politieke wereld.’ Willem Wallyn is de zoon van voormalig politicus Luc Wallyn en vormde een koppel met sp.a-politica Freya Van den Bossche. ‘Jawel, ik heb zelf schrik voor de reacties uit de politiek’, gaf de documentairemaker ook mee.

De andere nieuwigheden

  • In het nieuwe 4 X 7 krijgen 48 documentairemakers zeven minuten om een indringend verhaal te vertellen. Zowel gevestigde namen (Marc Didden, Stijn Coninx), als nieuwkomers (Lidewey Nuytten, bekend van Iedereen beroemd) komen aan bod.
  • Eerder al kwam Canvas op de proppen met Wanderlust, waarin Alicja Gescinska filosofische gesprekken voert met grote denkers en kunstenaars.
  • In Exitus bezoeken twee urban explorers verlaten gebouwen.
  • Changemakers schetst portretten van visionaire mensen die een maatschappelijke verandering in gang hebben gezet, zoals een Franse duikster die de teloorgaande koraalriffen wil redden.
  • In navolging van Slijk, over onder andere veldrijden en motorcross, is er nu Asfalt. In die documentairereeks is er aandacht voor motorsporten, maar ook voor wielrennen, breakdance en skateboarding.
  • Vlaamse wetenschappers gaan op zoek naar hun helden in De herontdekking van de wereld. “Met dit soort verhalen wil Canvas antwoorden bieden op de complexe problemen van vandaag en ook de gelaagdheid van de wereld en haar problemen aantonen”, belooft Reinhilde Weyns, netmanager van Canvas.

Naast de acht nieuwe programma’s haalt Canvas ook een aantal vaste successen van stal. De afspraak blijft duiding geven bij de actualiteit, net zoals Terzake en, op geheel eigen wijze, De ideale wereld. Radio Gaga krijgt een nieuw seizoen, net als Alleen Elvis blijft bestaan, waarvan de nieuwe gasten nog niet bekend zijn. (BELGA/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content