Erven Michael Jackson schrijven brief aan HBO: ‘Zend documentaire over hem niet uit’

© /a

Als betaalzender HBO echt begaan is met de journalistieke ethiek, schrijven de nabestaanden van Michael Jackson in een lange brief, zendt het Leaving Neverland, de controversiële documentaire over Jackson, beter niet uit.

De familie van Michael Jackson wil niet dat HBO Leaving Neverland uitzendt. De documentaire, waarin getuigd wordt over kindermisbruik door de King of Pop, is met ’twijfelachtige methodes’ gemaakt, schrijven ze in een brief van tien bladzijden aan HBO, die onder meer The Hollywood Reporter in handen kreeg. Daarin staat ook dat ze rond de tafel willen zitten met HBO.

De erven-Jackson veroordeelden de docu nog voor de première, eind januari op het Sundance Film Festival. In de film getuigen twee mannen, Wade Robson en Jimmy Safechuck, uitgebreid over de manier waarop zij als kind door de King of Pop verwend, verleid en seksueel misbruikt werden. De documentaire duurt vier uur en werd gemaakt door de Britse cineast Dan Reed, die eerder vooral films maakte over misdaad en terreur, en een Bafta-award won voor zijn documentaire The Paedophile Hunter.

Dat maakt geen indruk op de nabestaan van Jackson. ‘Mocht HBO echt begaan zijn met de journalistieke ethiek, zou het al veel meer hebben ontdekt [over de makers] voor het betrokken raakte in dit oneerbare project. Dat is de reden dat [HBO] aanvankelijk probeerde de identiteit van Robson en Safechuck probeerde te verbergen.’ Verder in de brief verwijst de familie naar de steeds harder wordende competitie tussen HBO en andere spelers als Netflix: ‘Maar om dan tot dit niveau af te dalen, is oneerbaar. We weten dat HBO en haar partner niet succesvol zullen zijn. Dit wordt de meest beschamende episode uit de geschiedenis van HBO.’

De twee getuigen woonden de première bij in Sundance en kregen een staande ovatie, maar ook bedreigingen van Jackson-fans. Andere fans vonden dan weer dat ze hun mening over Jackson moesten herzien, misschien niet als artiest, maar wel als mens.

HBO liet al verstaan dat de documentaire, zoals gepland, zal worden uitgezonden op 3 en 4 maart. Ook Canvas heeft de uitzendrechten verworven van Leaving Neverland. De vier uur durende documentaire wordt in de loop van de maand maart in twee afleveringen uitgezonden op de VRT-zender.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content