Emmy Awards: geen beeldje voor Beyoncé, Game of Thrones schrijft tv-geschiedenis en Donald Trump is de risee

© REUTERS

De uitreiking van de 68e Emmy Awards -een beetje de Oscars voor de televisiewereld- werd een avond vol verrassingen. De miniserie The People vs OJ Simpson: American Crime Story werd overladen met beeldjes, maar Game of Thrones wist absolute Emmy-geschiedenis te schrijven.

De Amerikaanse HBO-serie Game of Thrones was dit jaar genomineerd voor 23 beeldjes. Daarvan moest het er maar 2 in de wacht slepen om het meest bekroonde ‘scripted’ televisieprogramma uit de geschiedenis van de prestigieuze televisieprijzen te worden. Vorige week kreeg de reeks van productiehuis HBO nog negen Creative Arts Emmy’s voor technisch vernuft in categorieën als visuele effecten en kostuums, wat het totaal op 35 bracht. Met 12 gewonnen Emmy’s op 23 nominaties stootte ‘Game Of Thrones’ Frasier van de troon als meest bekroonde ‘scipted’ televisieshow (met een scenario, nvdr.) in de geschiedenis van de Emmy’s.

Rami Malek
Rami Malek © REUTERS

Julia Louis-Dreyfus won voor de vijfde opeenvolgende keer de prijs voor beste actrice in een komedie, voor haar rol in de eveneens bekroonde politieke satire ‘Veep‘. De miniserie “ The People vs OJ Simpson: American Crime Story ‘ over de moordzaak tegen de football-speler, won negen Emmy’s, waaronder de prijs voor de beste miniserie. Jeffrey Tambor won opnieuw de prijs voor beste acteur in een komedie (‘Transparent‘). Rami Malek kreeg tot eigen grote verbazing “Are you guys seeing this?” de Emmy voor beste acteur in een dramareeks (‘Mr. Robot’). Tatiana Maslany (‘Orphan Black’) werd bekroond als beste actrice in een drama.

Sarah Paulson , wiens vertolking van openbaar aanklager Marcia Clark in The People vs O.J. Simpson haar een award opleverde, had Clark ook bij als date naar de ceremonie. Toen ze haar award in ontvangst nam verduidelijkte ze dat het haar vooral te doen was om Clarks naam te zuiveren, die ten tijde van het proces behoorlijk door de mangel werd gehaald in de pers. “Voor deze rol was ik, samen met de rest van de wereld, nogal bekrompen in mijn beoordeling en ik ben blij dat ik hier vandaag voor jullie allemaal kan staan en zeggen dat het me spijt.”

Julia Louis-Dreyfus won voor de vijfde opeenvolgende keer de prijs voor beste actrice in een komedie, voor haar rol in de eveneens bekroonde politieke satire “Veep“. De miniserie “The People vs OJ Simpson: American Crime Story” over de moordzaak tegen de football-speler, won negen Emmy’s, waaronder de prijs voor de beste miniserie. Jeffrey Tambor won opnieuw de prijs voor beste acteur in een komedie (“Transparent“). Rami Malek kreeg tot eigen grote verbazing “Are you guys seeing this?” de Emmy voor beste acteur in een dramareeks (“Mr. Robot“). Tatiana Maslany (“Orphan Black“) werd bekroond als beste actrice in een drama.

Sarah Paulson, wiens vertolking van openbaar aanklager Marcia Clark in The People vs O.J. Simpson haar een award opleverde, had Clark ook bij als date naar de ceremonie. Toen ze haar award in ontvangst nam verduidelijkte ze dat het haar vooral te doen was om Clarks naam te zuiveren, die ten tijde van het proces behoorlijk door de mangel werd gehaald in de pers. “Voor deze rol was ik, samen met de rest van de wereld, nogal bekrompen in mijn beoordeling en ik ben blij dat ik hier vandaag voor jullie allemaal kan staan en zeggen dat het me spijt.”

Productiehuis HBO haalde de meeste Emmy’s binnen (22), gevolgd door FX Networks met 18 beeldjes. Tijdens de ceremonie werd de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump (en zijn voorstel om een muur te bouwen tussen Mexico en de Verenigde Staten) geregeld op de korrel genomen. “Ik denk dat ‘Veep’ de muur tussen komedie en politiek heeft afgebroken”, zei Louis-Dreyfus toen ze haar prijs in ontvangst had genomen. Veep-showrunner David Mandel wond er minder doekjes om: “De dingen die wij in beeld brengen verbleken bij waar die madman Hillary Clinton mee bedreigt”, aldus Mandel. “Als wij dat soort dingen zouden schrijven zou HBO ons aan de deur zetten.”

Jill Soloway
Jill Soloway © REUTERS

De Amerikaanse komiek Jimmy Kimmel, de presentator van de Emmy Awards, richtte zich dan weer op Mark Burnett, de producer van “The Apprentice”. Die realityshow maakte van Trump een gevestigde waarde in de VS. “Wie heeft de schuld aan het fenomeen Trump?”, aldus Kimmel, waarna hij naar Burnett wees. “Als hij verkozen wordt en die muur bouwt, gooien we Mark Burnett er als eerste over.”

De meest opvallend sneer aan het adres van Trump kwam er van ‘Transparent’-maker Jill Soloway, die de award voor beste regisseur won. Wanneer ze backstage spreekt over de manier waarop haar show de grenzen voor transgenders verlegt, vergelijkt ze de manier waarop Trump spreekt over minderheden met de manier waarop dat in Nazi-Duitsland gebeurde.

Alan Yang en Aziz Ansari
Alan Yang en Aziz Ansari © REUTERS

Waar bij de Oscars de hashtag #OscarsSoWhite de ronde deed omdat er voornamelijk blanke acteurs en films waren genomineerd, werd er bij de Emmy’s vannacht juist lovend gesproken over de diversiteit, niet enkel bij de genomineerden, maar ook bij de winnaars. Zo won Sterling K. Brown zijn eerste Emmy voor zijn rol in The People v. O.J. Simpson: American Crime Story en kon Regina King haar nominatie voor haar werk in American Crime verzilveren. Ook Aziz Ansari en Alan Yang gingen met een beeldje naar huis voor hun script van de serie ‘ Master of None ‘. Beyoncé mocht dan weer geen winst optekenen voor haar visuele albumLemonade. Queen B was vier keer genomineerd, maar schatte haar kansen allicht zelf niet hoog in, en tekende niet present tijdens de uitzending.

Hieronder de belangrijkste awards:

Beste Dramaserie: Game of Thrones

Beste komedieserie: Veep

Beste actrice in een Dramaserie: Tatiana Maslany, Orphan Black

Beste acteur in een Dramaserie: Rami Malek, Mr. Robot

Beste acteur in een bijrol in een Dramaserie: Ben Mendelsohn, Bloodline

Beste regie voor een Dramaserie: Miguel Sapochnik, Game of Thrones, Battle of the Bastards

Beste script voor een Dramaserie: David Benioff en D.B. Weiss, Game of Thrones,Battle of the Bastards

Beste talkshow: Last Week Tonight With John Oliver

Beste mini-serie: The People v. O.J. Simpson: American Crime Story

Beste film voor tv: Sherlock: The Abominable Bride (Masterpiece)

Beste acteur in een mini-serie: Courtney B. Vance, The People v. O.J. Simpson: American Crime Story

Beste actrice in een mini-serie: Sarah Paulson, The People v. O.J. Simpson: American Crime Story

Beste script voor een mini-serie: Susanne Bier, The Night Manager

Beste realityshow: The Voice

Beste acteur in een komedieserie: Jeffrey Tambor, Transparent

Beste actrice in een komedieserie: Julia Louis-Dreyfus, Veep

Beste regie voor een komedieserie: Jill Soloway, Transparent, Man of the Land

Beste script voor een komedieserie: Aziz Ansari en Alan Yang, Master of None, Parents

Beste presentator van een realityshow: RuPaul Charles, RuPaul’s Drag Race

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content