Een talkshow kopen op eBay? Da’s dan 99 eurocent

Anthony Bosschem van Zwijgen is geen optie in gesprek met Wouter Torfs © /

De makers van webtalkshow Zwijgen is geen optie bieden de uitzendrechten van het eerste seizoen aan op eBay. Tegelijk pleiten ze voor meer online experimenteerdrang bij de klassieke zenders.

Elke week een lang interview met een geëngageerde medemens. Dat is het format van Zwijgen is geen optie, de interviewreeks van Anthony Bosschem en Tom Mahy terug. Hun online talkshow, te bekijken op YouTube, loopt inmiddels een dik jaar en had onder anderen Jonas Geirnaert, Michael Van Peel, Murielle Scherre en Wouter Torfs te gast.

Bosschem en Mahy willen nu leven van de reeks. In een interview met Knack Focus overwogen ze onder meer crowdfunding. Nu zetten ze de uitzendrechten van het eerste seizoen van Zwijgen is geen optie te koop op eBay. Iedereen kan bieden, vanaf 99 eurocent.

Dat doen ze vanzelfsprekend niet voor het geld, maar als statement, schrijven ze in een opiniestuk op KnackFocus.be. ‘We dromen van een lokaal platform voor straffe onlinetelevisie. Een open variant van VRT NU of Stievie, waar lokale makers eerlijke prijzen kunnen verdienen met kwaliteitsvolle content. De manier waarop we vandaag werken, via YouTube, is nog niet leefbaar.’

Bosschem en Mahy klopten met hun aanbod ook aan bij alle grote Vlaamse zenders. ‘Kwaliteitsvolle onlinevideo is vooral een opportuniteit voor zenders, uitgevers en productiehuizen. Want wie vandaag jonge makers de ruimte biedt om te experimenteren online, is morgen de grootste kweekvijver voor talent. De vraag is alleen: wie durft?’ schrijven ze.

Afsluiten doen ze met een pittige vergelijking. ‘Een uur televisie kost volgens het VRT-jaarverslag 57.000 euro. Voor die prijs maken wij 25 afleveringen Zwijgen is geen optie.’

Lees hun volledige opiniestuk hier.

Bieden op de 26 afleveringen kan hier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content