Xander De Rycke

‘Doe je meteen het juiste ding of red je eerst je kijkcijfers?’

Xander De Rycke Comedian

Naar aanleiding van Houdt het voor bekeken, zijn conference over film en tv in Vlaanderen, sakkert en zapt comedian Xander De Rycke elke week voor de buis. ‘Laten we het hebben over de leegte die hij-die-niet-genoemd-mag-worden op zondag achterlaat.’

Laten we het hebben over de leegte die hij-die-niet-genoemd-mag-worden op zondag achterlaat. Eén dicht de gapende quizwonde met dubbele porties Tabula rasa, een beslissing waarvan ik betwijfel of de makers er volledig achterstaan. Het doet een beetje afbreuk aan het mysterie en de slowburn als je de reeks op dubbele snelheid in het gezicht van de Vlaamse kijker smijt. Anderzijds: fijn dat de VRT haar kijkers een crashcourse in bingewatching biedt voor het geval dat een van de kleinkinderen hen straks een Netflixbon cadeau doet.

‘Doe je meteen het juiste ding of red je eerst je kijkcijfers?’

In het gevecht om de kijker is het natuurlijk logisch dat Eén op zondag veel liever iets nieuws programmeert dan dat ze een herhaling van onder het stof halen. Persoonlijk heb ik ook liever dat ze nu wat creativiteit opofferen door Tabula rasa er versneld door te jagen dan door bijvoorbeeld wat er origineel gepland stond toch uit te zenden.

Maar het ding is natuurlijk dat de VRT als bedrijf sterk genoeg is om deze mep op te vangen. Er zou een meteoriet op de Reyerslaan mogen vallen en Eén zou waarschijnlijk nóg floreren – met na enkele weken al een nieuwe docureeks, Het leven zoals het is: de meteoriet. Maar stel u voor dat ze bij een kleinere zender een hij-die-niet-genoemd-mag-worden hebben rondlopen. Doe je meteen het juiste ding of red je eerst je kijkcijfers?

Partner Content