De Mol ontmaskerd: ‘Sorry dat ik je zoveel geld heb afgenomen’

Cathy van der Ha, Gilles Van Bouwel en Hanne Vanhaesebrouck tijdens de finale van De Mol © BELGA

Na een aflevering met heel veel wantrouwen, en weinig extra geld in de pot, is ‘De Mol’ ontmaskerd.

Cathy van der Ha, een 37-jarige huisvrouw won het vierde seizoen van “De Mol” op Vier. Ze ontmaskerde in de finale de 27-jarige brand manager Gilles Van Bouwel als de saboteur van de groep en klopte de 25-jarige organisatrice van kinderfeestjes Hanne Vanhaesebrouck in de strijd om de groepspot van uiteindelijk 30.790 euro. “Sorry dat ik je zoveel geld heb afgenomen”, plaagde mol Gilles na afloop.

De terugkeer van “De Mol” na meer dan tien jaar kluisterde de voorbije weken honderdduizenden speurneuzen aan het scherm en zorgde her en der voor verhitte discussies over de mogelijke identiteit van de ‘verrader’. Ook in de laatste reguliere aflevering – volgende week volgt nog een blik op de tactiek die Gilles gebruikte om opdrachten te laten mislukken en op hints die de programmamakers in de uitzendingen stopten – werd het publiek nog meermaals op een dwaalspoor gebracht.

Parapente

Cathy, Gilles en Hanne slaagden er door misverstanden en onderling wantrouwen nauwelijks in om de groepspot nog aan te dikken hoewel er nog 13.000 euro te verdienen viel, al hielden ze er wel een deugddoend parapentetochtje aan over.

Zelfs een ultiem openhartig gesprek tussen de kandidaten en presentator Gilles De Coster hield de kijker in het ongewisse. Het finalespel bracht uiteindelijk letterlijk aan het licht dat Gilles “De Mol” was en Cathy de winnaar van het spel. Ook Hanne had het bij het rechte eind, maar vulde minder juiste antwoorden in. Cathy bekende zichzelf bij momenten bewust verdacht te hebben gemaakt en in combinatie met het maniakaal invullen van allerhande informatie in haar ‘mollenboekje’ leverde dat haar de overwinning op.

‘Best trots’

Dat zoveel deelnemers en het grootste deel van kijkend Vlaanderen tot op het einde van het spel niet doorhadden dat Gilles “De Mol” was, dankte de brand manager ongetwijfeld aan de doorleefde manier waarop hij zich smeet in heel wat opdrachten. Toch zou er betrekkelijk weinig acteerwerk te zien zijn geweest. “Natuurlijk was dat een onderdeel van mijn tactiek, maar het sloot ook nauw aan bij mijn persoonlijkheid”, zegt hij. “Als ik er niet zo hard voor gegaan was, zou dat niet stroken met de realiteit en zou het thuisfront het snel doorzien hebben.”

Zelfs de manier waarop Gilles schijnbaar rotzenuwachtig de eliminatieronde aan het einde van elke aflevering doormaakte, was toch niet helemaal fake. “Je voelt de stress aanwezig in die ruimte en die heb ik gekanaliseerd”, zegt hij. “Verder kwam er relatief veel improvisatie aan te pas bij het saboteren. De voorbereiding werd tot de essentie beperkt en tijdens de opnames duurde het contact met de makers soms maar een vijftal minuten. Maar ik ben blij dat ik zoveel inbreng kreeg en geen ‘marionet’ moest zijn. Ik wilde ook vooraf geen informatie over de andere kandidaten, om mijn gedrag tegenover hen zo natuurlijk mogelijk te kunnen houden.” Gilles slaagde er in de loop van het programma naar eigen zeggen in om kandidate Issa – die hem op een bepaald moment verdacht – weer op het verkeerde spoor te zetten, bij Cathy en Hanne bleek dat echter onmogelijk.

“Cathy was op rationele wijze met een sluitende theorie al vrij vroeg op mij uitgekomen en bij Hanne was het door een soort buikgevoel, daar viel niets meer aan te veranderen”, zegt hij. “Maar de overige kandidaten zijn allemaal afgevallen omdat ze de verkeerde Mol voor ogen hadden, daar ben ik best trots op.”

‘Bewust verdacht’

Winnares Cathy was vanaf aflevering één bij de voornaamste verdachten bij het kijkerspubliek en ook verschillende deelnemers dachten verkeerdelijk aan haar als “De Mol”. Dat was deels een bewuste strategie, erkent ze nu. “Mijn profiel als huisvrouw met universitaire diploma’s was natuurlijk sowieso al verdacht en tijdens de eerste aflevering worden je kleinste foutjes uitvergroot om tot verdenkingen te komen”, zegt ze.

“Maar ik heb later soms ook bewust proeven doen mislukken, zeker toen ik zelf – bijna zeker – wist dat Gilles de Mol was.”

Cathy zag naar eigen zeggen op dag vier “iets dat niet klopte” bij Gilles toen ze samen op een banaanboot zaten en wat volgde bracht haar niet meer van de wijs. “Vanaf dan heb ik Gilles vaak gekopieerd: als hij bijvoorbeeld voor een vrijstelling ging, wilde ik die ook”, legt ze uit. “Dat bracht de verdenking op mij, wat mij meer kans op winst gaf. Maar ik wilde ook samen met hem opdrachten doen, om te zien of en hoe hij ze zou doen mislukken. Dat ik zo uiteindelijk het minst heb bijgedragen tot de groepspot en dus eigenlijk mezelf geld gekost heb, maakt me niet uit. Ik deed het niet voor het geld, niemand trouwens.”

Cathy was dolblij met haar overwinning in wat zij “het ultieme spel” noemt. “Vooraf had ik gezegd graag de Mol te willen zijn, maar achteraf bekeken is de manier waarop ik het nu gedaan heb – als kandidaat – toch wat het allerbeste bij mij past”, vindt ze. “Ik speel graag spelletjes, denk graag tactisch,.. en de rest neemt het me niet kwalijk want ze weten dat ik buiten het spel anders ben. Het groepsgevoel primeerde trouwens ook voor mij, maar dat was misschien niet altijd duidelijk zichtbaar in de uitzendingen.”

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content