De Mol komt in voorjaar 2016 met zekerheid op de buis

De Mol © -

Het productiehuis Woestijnvis heeft een akkoord bereikt met de oorspronkelijke bedenkers van “De Mol”. Het vierde seizoen van het avontuurlijke programma komt in het voorjaar van 2016 op VIER. Dat blijkt uit een gezamenlijk bericht van Erik Watté van Woestijnvis, Bart De Pauw, Tom Lenaerts, Michiel Devlieger en Michel Vanhove.

In juni pakte VIER plots uit met groot nieuws: er zou een nieuw seizoen van het misschien wel meest legendarische Vlaamse tv-programma komen: “De Mol”. De plannen van Woestijnvis om een nieuw seizoen te maken, raakten echter verstoord door een rechtenkwestie. Niet alle oorspronkelijke bedenkers waren er immers happig op om hun toestemming voor een nieuw seizoen te geven. “De Mol” werd eind jaren 90 bedacht door Bart De Pauw, Tom Lenaerts, Michiel Devlieger en Michel Vanhove.

Die vier bedenkers zouden nog altijd eigenaar zijn van de rechten op het format, maar alleen Devlieger werkt nog voor Woestijnvis. De Pauw (Koeken Troef), Lenaerts (Panenka) en Vanhove (De Chinezen) werken bij of zijn eigenaar van een ander productiehuis. De bedenkers en Woestijnvis verschilden onder meer van mening over wie nu juist de uitzendrechten in Vlaanderen in handen heeft. Volgens bepaalde kranten waren het vooral Lenaerts en De Pauw die het format niet zomaar wilden opgeven. De bedenkers en Woestijnvis hebben de afgelopen weken afspraken gemaakt over een nieuw seizoen van “De Mol” en bereikten een akkoord.

Geen verdere toelichting

“De overeenkomst tussen de bedenkers en het productiehuis maakt de terugkeer van ‘De Mol’ ook in Vlaanderen opnieuw mogelijk. Zowel de bedenkers als Woestijnvis geven geen verdere toelichting over de gemaakte productionele afspraken”, luidt het in de gemeenschappelijke mededeling. Of er financiële afspraken gemaakt zijn, wil niemand bevestigen.

In de gezamenlijke mededeling schrijven de bedenkers van het programma en Woestijnvis nog dat de focus nu volledig op de tien deelnemers ligt die één gezamenlijk doel hebben: alle opdrachten in het vierde seizoen van “De Mol” doen slagen. “Daarvoor zijn ze op elkaar aangewezen. En toch kunnen de kandidaten niemand echt vertrouwen, want in de groep zit een verrader, een saboteur. Eén van hen is de mol. Zo snel mogelijk de mol ontmaskeren blijft ook volgend jaar de boodschap. Want hij of zij die op het einde van de reis het meeste weet over de identiteit van de mol wint de geldprijs die aan het programma verbonden is”. Het programma is intussen ingeblikt.

Voorjaar 2016

VIER-presentator Gilles De Coster ging het voorbije najaar samen met tien Vlamingen op avontuur. De bestemming wordt nog geheim gehouden. Het programma komt dus in het voorjaar van 2016 op antenne op VIER. Een exacte datum is er nog niet. “De Mol” werd voor het eerst op de toenmalige TV1 uitgezonden in 1998. Er werden uiteindelijk drie seizoenen van gedraaid in Vlaanderen. In de toenmalige redactie zaten naast Devlieger ook Tom Lenaerts en Bart De Pauw en regisseur Eric van Looy nam enkele opnames voor zijn rekening. De bekroning volgde in mei 2000 toen “De Mol” de Gouden Roos van Montreux kreeg, het meest prestigieuze Europese festival voor amusementsprogramma’s op televisie. Naar de laatste aflevering van het tweede seizoen keken 1.942.500 mensen. Het format werd wereldwijd verkocht. In 2015 werden ook deals met Frankrijk en China beklonken.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content