De Kotmadam is langstlopende sitcom op Vlaamse tv

© VTM

Aan het standbeeld van De Kotmadam op de Oude Markt in Leuven zijn maandag acteurs Katrien Devos en Mark Verstraete door zender Medialaan in de bloemetjes gezet, omdat de sitcom-reeks waarin ze de hoofdrollen spelen de langstlopende tv-serie is op de Vlaamse buis. “In september start het 22ste seizoen op VTM”, aldus Medialaan-persman Peter Van Camp. “Zelfs de herhaling van seizoen één haalt in prime time een marktaandeel van 28 procent. Dat is fenomenaal voor een Vlaamse komische tv-serie.”

De Kotmadam begon haar tv-carrière op 30 december 1991. Destijds wilden de VTM-oprichters Mike Verdrengh en Guido De Praetere Ann Petersen als Jeanne en Max Schnur als Jef in de hoofdrollen, maar producent René Vlaeyen stond erop dat Katrien Devos en Mark Verstraete de belangrijkste rollen kregen. “Ik had gehoopt op hooguit drie seizoenen”, zei Vlaeyen maandag in Leuven bij de viering van de Kotmadam-acteurs. “Nooit had ik durven hopen dat we het zo lang zouden volhouden. Ik ben dan ook erg dankbaar, niet alleen ten opzichte van deze twee fantastische acteurs, maar ook alle andere acteurs in bijrollen en in gastrollen. Dankbaar ook tegenover de scenaristen die er keer op keer in slagen om constant kwaliteit te brengen in dat moeilijke genre, dat humor toch is.”

De hospita

Bijna had ook Nederland zijn eigen Kotmadam gehad, daar uiteraard onder de titel “De hospita”. “Er is zelfs een pilootaflevering opgenomen in de studio’s in Denderleeuw met Carry Tefsen in de hoofdrol”, herinnert de producent zich. Maar het project is uiteindelijk niet doorgegaan, omdat de Nederlandse co-producent plots afhaakte. Wat is het geheim van het succes? “Behalve goede scenario’s en goede acteurs? De tegenstelling tussen de oudere en de jongere generatie, bijvoorbeeld”, zegt Vlaeyen. “Of de man die onder de sloef ligt. Allemaal heel herkenbaar.”

“Ik heb me onder meer laten inspireren door mijn schoonvader”, legt acteur Mark Verstraete uit. “Die zijn hobby’s waren vissen en biljarten. Niet toevallig ook de hobby’s van Jef.” Geleidelijk kregen de karakters meer vlees. “En soms bracht ik als lesgever (eerst bij Studio Herman Teirlinck, later als docent in de academie) ook jonge acteurs aan. Het is goed dat we die wisselwerking hebben. Dat houdt het levendig en fris.”

Volks karakter

Het inblikken van een aflevering neemt drie dagen in beslag, anderhalve dag repeteren en dan anderhalve dag opnemen. “Eén seizoen wordt in tien weken ingeblikt”, zegt Verstraete. “Dat is werkbaar. Leuker ook dan een soap die dag aan dag loopt. Ik hou hierdoor voldoende tijd over om nog in zalen te spelen, want er gaat uiteindelijk niets boven het live werk op toneel.” Ook Katrien Devos speelt nog in het theater. “Binnenkort breng ik Hyacinth Bouquet van de Britse serie “Keeping up Appearances (Schone schijn, red.) op toneel. Dat is een vergelijkbare rol, al vind ik de Kotmadam heel wat sympathieker dan die Britse madame die overal denkt boven te staan.”

Het volkse karakter van de personages en de situatiehumor zijn dan ook een belangrijk ingrediënt van het succes. Daarover zijn Vlaeyen, Verstraete en Devos het eens. Is Devos ooit zelf op kot geweest? “Nee, nooit”, zegt de Kotmadam van de tv. “Ik ben ooit een kotmadam in de omgeving van Gent gaan opzoeken om me te informeren over wat zo’n kotmadam doet of niet doet, maar die antwoordde dat ik het perfect deed”. De Kotmadam werd door VTM gelanceerd als tegenzet tegenover het populaire “FC De Kampioenen” van de openbare omroep. Net als hun concullega’s van de VRT zijn ze inmiddels ook kampioenen van de heruitzendingen geworden.

Wordt er dan misschien na 22 seizoenen een punt gezet achter “De Kotmadam”? Ook die vraag kan nu al beantwoord worden: neen, want ook het 23ste seizoen is al ingeblikt en zit in het stadium van de post-productie. Er zijn dus nog zeker twee academiejaren kamers te huur voor studenten boven de snoepwinkel van kotmadam Jeanne. (Belga/KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content