De In My Feelings Challenge, of hoe een internetster onbedoeld een gevaarlijke hype lanceerde

© .
Jozefien Wouters Freelancejournaliste

Het begon als een onschuldige danshype, tot mensen uit rijdende auto’s begonnen te springen.

DE FEITEN

De Floss, de Alien Dance Challenge en de #BoogieDown Challenge: de danshypes volgen elkaar zo snel op dat u ze nauwelijks nog kunt bijbenen. Met de laatste variant loopt het zelfs zo mis dat overheden moeten ingrijpen. Het begon nochtans braaf met internetster Shiggy, die eind vorige maand in een zalmroze jogging een vrij letterlijke vertaling van Drakes nieuwe nummer In My Feelings danste. Het resultaat postte hij op Instagram met de hashtag #DoTheShiggy. Fans namen die raad ter harte en filmden zichzelf terwijl ze hetzelfde dansje deden.

Michy Batshuayi
Michy Batshuayi© .

Het werd pas écht een hype toen ook andere bekendheden zich eraan waagden. Onze eigenste Rode Duivel Michy Batshuayi ging de uitdaging aan. Comedian Kevin Hart ging ervoor tijdens een show. DJ Khaled deed het – uiteraard – met zijn luxueuze zwembad op de achtergrond. Het 68-jarige congreslid Joyce Beatty ronselde al shiggy-end stemmen. Uitslover Will Smith klom dan weer op een brug in Boedapest om daar de feelings uit zijn lijf te dansen. Zelfs Drake himself deed het tijdens een concert.

Gezellig, maar u moet wel uw best doen om nog viraal te gaan. Dat resulteerde in versies met populaire internetingrediënten als dansende honden, oudjes, knappe tandartsen en prachtige locaties. Tot iemand uit een rijdende auto sprong. In principe was American football-speler Odell Beckham Jr. de eerste die er een auto bij haalde, alleen stond die gewoon stil en was er geen verkeer. Dat was niet gevaarlijk genoeg, en dus begonnen mensen massaal uit rijdende auto’s (al dan niet op drukke snelwegen) te stappen om het dansje te doen. Valpartijen doen het altijd goed op internet.

Voorlopig zijn er nog geen doden gevallen, maar de Spaanse politie maande aan er zo snel mogelijk mee te stoppen. In Egypte is het simpelweg verboden, en in Abu Dhabi werden drie social-media-influencers gearresteerd nadat ze aan de challenge hadden deelgenomen. Wij krijgen spontaan heimwee naar de macarena.

De In My Feelings Challenge, of hoe een internetster onbedoeld een gevaarlijke hype lanceerde
© .

TRIVIA

  • We zijn halfweg 2018 en we hebben mensen al moeten afraden om Tide Pods in hun mond te steken en uit rijdende auto’s te springen. Iets zegt ons dat we allemaal de weg een beetje kwijt zijn.
  • Drake zag In My Feelings dankzij de challenge intussen uitgroeien tot een nummer 1-hit. ‘Man got me a number one record today. Oh my God!’, bedankte hij Shiggy.
  • Backpack Kid, die van de Floss, is officieel passé. In een heuse dance battle nam hij het op tegen Shiggy. De titel van het YouTube-filmpje is ‘Shiggy Destroys Backpack Kid In a Dance Battle’. Beetje pijnlijk.
  • Presentator Jimmy Kimmel en rapper Ty Dolla Sign sloegen de handen in elkaar om een veilig alternatief te bedenken. The Light Challenge is vrij eenvoudig: maak met uw hand een L-gebaar en ‘slow down, clown’ wanneer u met de auto een oranje stoplicht nadert. #SafetyFirst kids!

Partner Content