‘De fiscus’: verhalen over bodycams en een klein pensioentje

© /

‘De fiscus’, de nieuwe reeks van Eén over belastingambtenaren, wil heel veel zijn. Veel daarvan lukt, de rest blijft steken tussen de foute bestelbons.

Levert een tot de verbeelding sprekende beroepssector altijd goede televisie op? VTM en Eén probeerden in hetzelfde tijdsslot die vraag te beantwoorden. De dames en heren van de Medialaan doken de MUG-helikopter in voor Helden van hier: door de lucht, één volgde voor De fiscus 11 van de 22.000 ambtenaren die aan de slag gaan met het grote gefoefel van deze wereld, maar ook met de bruine enveloppe van de man in de straat.

Uiteraard begonnen Johan van de douane, Karen van de personenbelasting en hun collega’s met een stevige achterstand op de vliegende dokters. Van hun werk zijn geen adembenemende luchtbeelden te maken, om maar iets te zeggen. Toch ziet de reeks er in het begin knap uit. Dirk, medewerker bij de Bijzondere Belastingsinspectie, breekt het ijs met een levensles die erop neerkomt dat wie fraude wil opsporen, goed op everzwijnen moet letten. De vooruitblik naar de rest van de aflevering en het ontbreken van een uitleggerige voice-over halen mee het Het leven zoals het is-gehalte naar beneden, een goede zaak.

Uiteraard begonnen Johan van de douane, Karen van de personenbelasting en hun collega’s met een stevige achterstand op de vliegende dokters. Van hun werk zijn geen adembenemende luchtbeelden te maken, om maar iets te zeggen.

De fiscus kan de kijker weinig afgeronde verhalen bieden, omdat de meeste fraudezaken en geldproblemen nu eenmaal jaren aanslepen. De makers kiezen ervoor om één case uit te werken als rode draad en die te verrijken met tranches de vie uit het leven van de andere ambtenaren.

Hoofdrolspeler van de week was Dirk, de man van het everzwijnverhaal. Samen met zijn collega’s rolt hij een groots opgezette vleesfraude op. Dat laat zich allemaal gestaag opbouwen: in het begin rustig een koffie drinken in het kantoor van BBI-topman Karel Anthonissen om aan het slot in witte overall het sjoemelende bedrijf binnen te vallen, op zoek naar ‘de hormonenkoning’. Nooit gedacht dat we ooit nog een bijzondere belastingcontrole zouden associëren met CSI, al kwamen er geen lijken aan te pas, maar bestelbons en obscure papiertjes die meticuleus tegen het licht werden gehouden.

Monegask met zwart geld

Ook de andere verhalen proberen het clichébeeld van de belastingcontroleur – een native speaker van het ambtenarees als genadeloze verlenging van de arm van vadertje staat – voetje te lichten, al lukt dat minder gemakkelijk. De bureaugesprekken, want dat zijn het meestal, worden uit alle mogelijke hoeken gefilmd om het visueel interessant te houden. Dat helpt helaas weinig als de actoren met jargon strooien zoals een Monegask met zwart geld. De fiscus is dan ook op zijn best als de cliënten aan het woord komen: gewone mensen, die oprecht niet weten hoe ze hun schuldeisers moeten aflossen of waarom ze 5.000 euro extra moeten betalen met een klein pensioentje.

Levert een tot de verbeelding sprekende beroepssector altijd goede televisie op? Ja, als je weet wu0026#xE1;t die televisie moet doen

Waar zij het human interestkarakter van de reeks waarborgen, tekenen de ambtenaren zelf voor de documentaire kant en ook wat harde kant van De fiscus. De reeks heeft zo op alle vlakken twee gezichten. Visueel is het constant balanceren tussen stijlvolle close-ups en geïmproviseerde bodycambeelden, inhoudelijk wordt er gelaveerd tussen een documentaire hommage aan het soms ondankbare beroep van belastingcontroleur en een realityreeks over mensen met geldproblemen.

Levert een tot de verbeelding sprekende beroepssector altijd goede televisie op? Ja, als je weet wát die televisie moet doen. De fiscus zit vol goede bedoelingen en heeft een aantal pieken, maar is verder een beetje zoals frauderen zelf: als je op voorhand geen duidelijk plan hebt, maak je vroeg of laat fouten. En het is af en toe best spannend, dat ook.

De fiscus, elke woensdag om 20.40 uur op Eén.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content