De dag, de reeks van Julie Mahieu en Jonas Geirnaert: ‘Bij een gijzeling leer je de mensen pas echt kennen’

De dag. © Play More
Jorik Leemans
Jorik Leemans Freelancejournalist

Julie Mahieu wil vooral nog niet te veel zeggen over De dag, de dramareeks waar ze jarenlang met haar partner Jonas Geirnaert aan sleutelde. Behalve dat het best aangenaam is, iets met je lief doen.

Het heeft hen ettelijke brainstormsessies, een schrijfreis door Australië en – ruim geteld – een decennium gekost, maar D-Day is in zicht: dit voorjaar presenteren levenspartners Julie Mahieu en Jonas Geirnaert hun eerste gezamenlijke reeks in Play More (en later ook op Vier). De dag, een drama over een gijzeling in een bank, bestrijkt telkens twee afleveringen lang dezelfde tijdspanne, de ene vanuit het perspectief van politie en familieleden, de daaropvolgende vanuit dat van de gijzelaars en de overvallers. In de cast herkent u onder meer Jeroen Perceval, Maaike Neuville, Ruth Becquart, Geert Van Rampelberg en Sophie Decleir.

Julie Mahieu: Als kind was ik al fan van gijzelingsverhalen. Je creëert een situatie waarin mensen op hun overlevingsreflexen moeten terugvallen en waarbij de daders niet veel tijd krijgen om na te denken. Dan komt de menselijke aard pas écht bovendrijven. We hebben ter inspiratie veel reeksen en films bekeken. Hier en daar knipogen we daar ook wel naar. Nee, welke precies zeg ik liever niet. Het is leuker als je dat zelf ontdekt, toch?

Het fijne aan iets met je lief doen, is dat je al een basis hebt om op voort te bouwen

De regie hebben jullie toevertrouwd aan Gilles Coulier (Cargo) en Dries Vos (De bikerboys).

Mahieu: Dries, die we kenden via Bart De Pauw, wilde heel graag eens een drama regisseren. Gilles hebben we gevraagd op basis van twee kortfilms, nog vóór Bevergem, dat hij ook geregisseerd heeft, zo populair werd. We hebben met z’n vieren op voorhand alles goed doorgesproken. Terwijl zij de regie op zich namen, zorgden Jonas en ik ervoor dat geen enkel detail uit het verhaal over het hoofd werd gezien.

Coulier zei eerder dat het succes van Bevergem hem weinig deed omdat het máár een tv-reeks was. Ga jij daar even nuchter mee omgaan?

Mahieu:Moeilijk te voorspellen, maar het is in elk geval wel zo dat wij iets gemaakt hebben waarin ik heel hard geloof.

Zowel jij als Jonas zijn naar eigen zeggen koppige mensen. Niet simpel om dan samen te werken.

Mahieu:We hebben allebei onze dada’s. Tijdens het schrijven verschilden we soms van mening en als we er niet uit raakten, wat echt zelden gebeurde, dan volgde ik Jonas meestal. Hij heeft gewoon meer ervaring op het vlak van fictie. Het is onvermijdelijk dat er weleens een discussie plaatsvond, maar ik vind het net cool dat we dat kunnen. Het fijne aan iets met je lief doen, is dat je al een basis hebt om op voort te bouwen.

Wordt er aan de eettafel nog over iets anders gesproken?

Mahieu:Ondertussen wel weer. Tijdens de schrijfperiode zat De dag inderdaad zo in ons hoofd dat het op een of andere manier altijd wel zijn weg naar de voorgrond vond. (lacht)

De dag

Dit voorjaar in PlayMore, later ook op Vier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content