Zwolle krijgt ‘Herman Brood Experience’

© /

De ruimte die vanaf vrijdag in Zwolle aan Herman Brood wordt gewijd, moet maar geen ‘museum’ worden genoemd. “Dat is een groot woord”, aldus initiatiefnemer Ivo de Lange, die het geheel de ‘Herman Brood Experience’ heeft gedoopt.

In het culturele hart van Zwolle krijgt de legendarische zoon van deze Nederlandse stad voortaan permanente aandacht. De Lange laat er in een van de gemeente gehuurd pand wisselend tientallen schilderijen uit zijn Brood-collectie zien. Verder zijn er zeefdrukken en tekeningen, foto’s en persoonlijke spullen waaronder brieven, beschilderde gitaren, kledingstukken, schildersmateriaal en zelfs spuitnaalden. “Hij is uiteindelijk kapot gegaan aan drugs en drank, dus ook dat deel van zijn leven willen we tonen.”

Ook zijn er filmfragmenten. Zwollenaar De Lange, die de later veelbesproken jongen als tiener tegenkwam, draaide zelf 54 uur film van Brood. Die kwam af en toe vanuit Amsterdam in alle rust bij hem in Zwolle werken, nadat ze elkaar in de kunstwereld hadden leren kennen. “Van die opnamen heb ik een documentaire gemaakt.”

Brood (1946-2001) vond het leuk om gefilmd te worden, vertelt hij. “Herman was verlegen, innemend, integer en echt heel vriendelijk. Maar zodra hij een camera zag, hing hij de malloot uit. Hij wist zich zo geweldig goed in de markt te zetten. Er werd altijd over hem geluld.”

Ook voor de muziek van Brood is er aandacht “maar ik vond hem als beeldend kunstenaar beter dan als muzikant”, moet De Lange kwijt.

De weduwe van Herman Brood, Xandra, is bij het project betrokken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content