Zomer van de festivalcalamiteiten

© Koen Keppens

Eerder deze zomer kregen drie festivals in Canada en de Verenigde Staten ook al te maken met hevige weersomstandigheden.

Pukkelpop is niet het eerste festival dat deze zomer krijgt af te rekenen met heftige en dodelijke weersomstandigheden.


Op zeventien juli kwam het podium op het Bluesfest in de Canadese hoofdstad Ottawa naar beneden. Toen dat gebeurde, speelde Cheap Trick net een set. Door onweder stuitte het hele podium in elkaar waardoor verschillende concertgangers gekneld kwamen te zitten onder de brokstukken.


Ben Gibbard, zanger van de band Death Cab For Cutie die na Cheap Trick zou aantreden, twitterde toen volgende reactie: “It was a miracle no one was killed today when the stage collapsed. Gear can be replaced, people can’t.”


Een minder goede afloop kende de jaarmarkt in de Amerikaanse staat Indiana op veertien augustus. Daar stierven vijf mensen nadat hevige rukwinden een deel van de podiumstellage naar beneden trokken.


Onderzoekers moeten nog uitmaken of er structurele problemen met de podiumopstelling waren en of de organisatoren wel snel genoeg optraden, en of ze voldoende rekening hielden met de waarschuwing voor onweders die drie uur voor aanvang werd uitgevaardigd.


Een week eerder ging ook de lichtbalk van de Brady District Block Party in Tulsa, in de Amerikaanse staat Oklahoma, tegen de vlakte door wind en regen. The Flaming Lips, de psychedelische rockband rond Wayne Coyne, stond op het punt op te treden toen het gebeurde.


Het podium werd meteen ontruimd maar dat kon niet verhinderen dat de ineenstorting de uitrusting van de groep ter waarde van zo’n half miljoen euro vernielde. Coyne’s reactie op Twitter spreekt voor zich: “FUCK!!!! Wind and rain destroyed the stage !!!!!”


In al deze gevallen werden, net als op Pukkelpop, de optredens voor die avond afgelast.


(TS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content