Youtube et caetera

Vier onmisbare filmfragmenten die inzicht geven in het genie, en hoe het aan het succes (en de drank) ten onder ging.

Televisiemateriaal zat – pun not intended – van, over en met Serge Gainsbourg. Dit zijn er drie die in het geheugen gegrift staan omwille van hun schandaalwaarde, plus een hilarische extra met Jerry Lee Lewis in een bijrol.


Aux armes, Strasbourg! (1980)

Met ‘Aux Armes etc.’ tekent Serge Gainsbourg voor de eerste Europese reggaeplaat. En voor een nieuw schandaal: de titelsong is een adaptatie van het Franse volkslied, ‘La Marseillaise’. Een eerste concert van Gainsbourg met het nieuwe materiaal wordt gehypothekeerd door een furieuze bende oudstrijders en parachutisten, die met amok dreigen. Zijn uit Kingston overgevlogen muzikanten kiezen het zekere voor het onzekere en blijven in hun hotel. Gainsbourg trotseert in zijn eentje de massa, legt voor het onthutste publiek én de Franse televisiecamera’s een verklaring af, steekt vervolgens zijn vuist in de lucht en heft de officiële versie van ‘La Marseillaise’ aan. Waarop de aanwezige para’s niet anders kunnen dan meebrullen, strak in de houding, rechterhand op het hart. Een overwinning zonder weerga, en een keerpunt in zijn carrière: eindelijk erkent het jonge grut in hem de chanteur-provocateur. Even doorklikken wel, want de imbed-code van het filmpje is om onbegrijpelijke redenen gecensureerd.


http://www.youtube.com/watch?v=GdK_ZaKG1ok


Geld stinkt (als het brandt) (1984)

Artiesten en de fiscus, het gaat nooit goed samen. Serge Gainsbourg alias Gainsbarre is danig ontdaan door de enorme hoeveelheid belastingen die hij samen met zijn landgenoten jaarlijks betalen moet. We spreken midden jaren tachtig. Om zijn punt te maken, verbrandt hij live in de ether een briefje van 500 Franse frank (300€), tot alleen dat deel overblijft dat hij, na aftrek van de belastingen, in zijn zakken kan steken. Point proven!Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Houston, she has a problem… (1986)

Serge Gainsbourg gaat al een tijdje volledig op in zijn alter-ego Gainsbarre wanneer hij – alweer – midden jaren tachtig in de studio van de grootste Franse talkshow, ‘Champs-Elysées’, samen in een zetel geploft wordt met Whitney Houston en de Amerikaanse superster vlakaf uitnodigt voor een duet in bed. Let vooral op de verwoede pogingen van presentator Michel Drucker om de woorden ‘I want to fuck you’ enigszins anders voor te stellen (‘Il dit que vous êtes tres jolie’). Ook hier weer even doorklikken, helaas.


http://www.youtube.com/watch?v=bMdXi6f5KRg&feature=BF&list=PL6D3C8B7488C78902&index=1


Serge Lee Lewis (1987)

Twee helden ontmoeten elkaar. Jerry Lee Lewis, godvader van de Amerikaanse rock, wordt door Serge Gainsbourg, held van het tricolore chanson, onthaald op een Franse luchthaven en meegetroond naar de backstage van het Festival de Bourges. Daar probeert een ladderzatte Gainsbourg/Gainsbarre een gesprek aan te knopen met de Yankee, maar hij raakt al snel verstrikt in de Amerikaanse tongval van Jerry Lee Lewis. Wat volgt is nauwelijks te beschrijven. De meeste zinnige woordenwisseling is de volgende: ‘Mieux vaut baiser que se faire baiser!’ / ‘You hit the nail!’


Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Karel Degraeve

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content