‘Wunderground’ viert 40 jaar Brusselse metro met ondergrondse street art, kunst en dans

© Belga

Van 16 tot en met 25 september vindt in de Brusselse metro ‘Wunderground’ plaats, een kunstenfestival voor de veertigste verjaardag van de metro in de hoofdstad. Op het programma staan onder meer street art, grafische kunst en dansopvoeringen.

Op 20 september is het exact veertig jaar geleden dat de Brusselse metro zich voor het eerst een weg baande door de ondergrondse aders van de hoofdstad. Een reden om te feesten, vond de MIVB.

De Brusselse vervoersmaatschappij toverde voor de gelegenheid de Brusselse underground om in ‘Wunderground‘, een parcours met onder meer street art en dansopvoeringen, die tien dagen lang te zien zijn in de Brusselse ondergrondse.

Wunderground strijkt neer in een vijftiental metrostations. Zo is er in Rogier een muur met werk van de Franse straatartiest en illustrator Nairone te zien, wordt er in metrostation De Brouckère geëxperimenteerd met de invloed van geur op gemoed, gevoel en gedrag en kan je in halte Louiza het werk bewonderen van Marlies DC, wier kunstwerken als hoofdonderwerp katten hebben.

Les Ballets Confidentiels bewegen zich door verschillende metrostations, van Graaf van Vlaanderen naar Centraal Station of Sint-Katelijne naar Kunst-Wet.

Voor de gelegenheid lanceert de MIVB ook Wunderground Music, een webradio (wunderground.brussels) waarop je de metromuziek kunt herbeluisteren, de programmatie zelf kunt bepalen en op donderdagavond een playlist met 22 tracks van bekende dj’s kan ontdekken. Daarnaast staat er in station Rogier een bioscoopzaaltje waar de reizigers naar een documentaire kunnen kijken over veertig jaar metro en lanceerde de MIVB ook een webshop MivbStore.brussels. Liefhebbers vinden er producten rond de veertigste verjaardag, maar ook andere hebbedingen zoals usb-sleutels enz. De webshop blijft overigens ook na de verjaardagfestiviteiten bestaan.

Imago opkrikken

Het kunstenfestival kreeg vorm dankzij curator Charlotte Van Buylaere, die onder meer al voor het S.M.A.K werkte. Wunderground is een van de initiatieven die het imago van de stad Brussel en de metro na de aanslagen van 22 maart opnieuw moet opkrikken. “Het doel is om de troeven van Brussel in al haar facetten aan de buitenwereld te tonen en de aantrekkelijkheid van Brussel op een creatieve manier bij bezoekers in de verf te zetten”, zegt Van Buylaere.

De aftrap van de verjaardagsfestiviteiten valt samen met de Week van de Mobiliteit, met op zondag onder meer Autoloze Zondag. Meer informatie en het volledige programma op wunderground.brussels. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content