Woordenschat van rappers kan tippen aan Shakespeare

© Jessica Matthys

Een Amerikaanse datawetenschapper analiseerde het unieke woordgebruik van 85 hiphopartiesten en stelde vast dat sommigen niet moeten onderdoen voor de meester William Shakespeare. Met een hoofdrol voor woordkunstenaar Aesop Rock.

Rappers en William Shakespeare, twee werelden van verschil voor de meesten. Maar allebei hebben ze echter het taallandschap verrijkt. De Amerikaanse designer, codeur en datavreter Matt Daniels ging na in hoeverre die ballon opgaat. Hij stelde een schaal op om het aantal unieke woorden van artiesten te meten met de Britse bard als ijkpunt. DMX was de laatste in het rijtje, Aesop Rock de eerste.

“You knights of Tyre / Are excellent in making ladies trip”, “He speaks plain cannon fire, and smoke and bounce” of “Holla, Holla”. Zet een twerkbeat onder deze teksten en de club gaat los. Het zijn echter niet Dr. Dre, Biggie Smalls of Jay Z, maar respectievelijk Koning Simonides uit ‘Pericles’, Philip the Bastard uit ‘King John’ en prinses Goneril uit ‘King Lear’ die de bewuste regels spitten.

Zelfs nu zijn er grote overeenkomsten – Philip the Bastard zou bijvoorbeeld een geniale gettonaam zijn – tussen Shakespeare en hiphop. Maar ook in zijn tijd ging de vergelijking op. Als een jonge Jay Z bracht hij een hybride woordkunstvorm, die ‘hoge’ en ‘lage’ toeschouwers bekoren kon. De (relatieve) autodidact groeide zelfs uit tot baas van een theaterimperium. Oh ja, hij was natuurlijk ook bekend voor zijn seksuele puns. Daarnaast geldt Shakespeare als grootste schrijver binnen de Engelse taal.

Programmeur Matt Daniels zag dit in. De man die eerder al de etymologie en slang van artiesten zoals Outkast analyseerde, selecteerde 85 hiphopartiesten. Hij nam hun eerste 35.000 woorden, wat overeenkomt met drie à vijf platen. Via een zogeheten tekenanalyse telde hij elk uniek woordgebruik. Buiten de laatste plaats van de ‘agressieve’ rapper DMX, is de conclusie op zijn minst verrassend te noemen.

Onder meer Oatkast, Nas en Beastie Boys zijn Shakespeare’s directe buren, kort gevolgd door bijvoorbeeld XZibit. Ook Wu-Tang Clan ontbreekt niet. De rapformatie telde een 700-tal unieke woorden meer dan Shakespeare. Ook het solowerk van individuele leden zoals Ghostface Killah en RZA bevinden zich in die regio. Collega GZA doet beduidend beter en steekt Melville’s literaire walvisklassieker Moby Dick voorbij. Maar dat is niet alles. Met 7300 unieke woorden, spant rapper Aesop Rock de kroon. Wij zijn benieuwd waar Safi & Spreej zich op de woordsmid-as zouden bevinden. (SR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content