Woody Guthrie verzameld ter ere van 100e verjaardag

Woody at 100: The Woody Guthrie Centennial Collection heet de nieuwste verzamelbox ter ere van de honderste verjaardag van de folkicoon.

Op 14 juli 1912 werd folkicoon Woody Guthrie geboren. De Amerikaanse singer-songwriter zette zijn maatschappijkritische visie om in tijdloze en inspirerende nummers, nu verzameld in een nieuwe collectie door Smithsonian Folkways Recordings: Woody at 100: The Woody Guthrie Centennial Collection.

Woodrow Wilson Guthrie groeide op tijdens de Great Depression. Hij verwierf bekendheid als zanger, gitarist, banjo- en harmonicaspeler, maar wordt vooral herdacht omwille van zijn protestsongs, talking blues en gegronde kritiek op de samenleving. De Dust Bowl Balladeer zong en schreef over armoede, racisme, oorlog en sociale onrechtvaardigheid. Hij predikte eerlijkheid en gerechtigheid, daarmee een stem gevend aan een vertrapte en overwerkte klasse in de Amerikaanse samenleving. Hij bleek een aanzienlijke inspiratiebron voor Bob Dylan en Bruce Springsteen.

De boxset die Smithsonian Folkways Recordings op instigatie van het Smithsonian Center for Folklife and Cultural Heritage zopas heeft uitgebracht bevat een boek van 150 pagina’s met songteksten, foto’s en essays en drie CD’s met in het totaal 57 nummers, waarbij ‘This Land is Your Land’, ‘Pretty Boy Floyd’, ‘I Ain’t Got No Home (in This World Anymore)’ en ‘Riding in My Car’ niet konden ontbreken.

Eenentwintig nummers uit de collectie werden nooit eerder uitgebracht en zijn afkomstig uit radio-uitzendingen van de jaren ’40. Zes daarvan werden zelfs nooit eerder gehoord, waaronder Woody’s eerste, pas ontdekte opnames uit 1939. Zowel zijn protestsongs als zijn kinderwijsjes krijgen een plaats binnen de uitgebreide collectie die the Smithsonian uit het gigantische archief van de Woody Guthrie Foundation kon putten.

Woody zou het afgelopen weekend 100 jaar zijn geworden als de ziekte van Huntington, een ongeneeslijke aandoening van het zenuwstelsel die haar slachtoffers geleidelijk aan doet aftakelen, hem in 1967 niet geveld had. In zijn 55-jarig bestaan schreef hij zo een 3000 nummers bij elkaar, waarvan er een stuk of 200 effectief opgenomen werden. (CB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content