Weduwe Ian Curtis in boek over frontman Joy Division: “Voelde me kwaad en vernederd”

© nvt

Deborah Curtis, weduwe van Ian Curtis, schreef een nieuw boek over de Joy Division-legende. Maar ze haalt niet enkel de loftrompet boven voor haar voormalige echtgenoot: “Ik voelde me vernederd toen ik vernam dat ‘Love will tear us apart’ over ons ging.”

Bij de voorstelling van haar nieuw boek, getiteld “So This is Permanence: Ian Curtis, Joy Division Lyrics and Notebooks“, geeft Deborah Curtis toe zich alles behalve geflatteerd te voelen toen ze ontdekte dat hun relatie de inspiratiebron was voor ‘Love Will Tear Us Apart’. In haar boek schrijft ze dat ze zich erg beledigd voelde. “Ik doorzocht al zijn documenten op zoek naar bewijs van het tegendeel, maar tevergeefs”, aldus Curtis.

In 1980 schreven de Britten van Joy Division het jammerlijke liefdeslied. De wereldhit gaat over twee mensen die elkaar beminnen, maar geleidelijk aan uit elkaar groeien. Eén van de redenen voor hun ingewikkelde relatie is de epilepsie waaraan het new wave-icoon leed. Ook daar praat Deborah Curtis openlijk over in het boek: “Hij gedroeg zich thuis haatdragend. Het onderwerp aanbrengen maakte de ziekte voor hem alleen maar realistischer. Al zijn frustraties stopte hij bijgevolg in zijn teksten en optredens.”

Niet alleen de epilepsie-diagnose deed Curtis de moed in de schoenen zakken. Hij hield er een buitenechtelijke relatie op na en leidde een seks, drugs en rock-‘n’-roll-bestaan. Enkele maanden na de lancering van de wereldhit pleegde Ian Curtis zelfmoord in Macclesfield.

‘So This is Permanence: Ian Curtis, Joy Division Lyrics and Notebooks’ wordt gepubliceerd op 16 oktober. (JC)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content