‘We willen als band blijven evolueren’ (Amatorski)

In april komt het tweede album van Amatorski uit. Het was de Britse krant The Guardian die de première van de eerste single ‘Hudson’ claimde. ‘Dat was ook voor ons een verrassing’, aldus zangeres Inne Eysermans.

De langverwachte tweede langspeler van de Gentse groep Amatorski komt uit in april. ‘From Clay To Figures’ verschijnt via PIAS en Crammed Disks. De eerste single ‘Hudson’ werd als eerste opgepikt door The Guardian. “Dat was voor ons echt een aangename verrassing”, vertelt zangeres en multi-instrumentalist Inne Eysermans. “Het is natuurlijk zo dat ons label nieuw materiaal laat horen aan hun partners. En blijkbaar is The Guardian daar meteen opgesprongen en vroegen ze een exclusieve première van de single.”

From Clay To Figures laat een andere muzikale kleur horen van de groep. “De reacties op onze eerste single zijn positief”, zegt Inne. “Mensen horen ook echt een verschil met de vorige plaat TBC, dat vind ik goed. Elk album is natuurlijk ook anders, een momentopname.”

Vorig jaar trok Inne rond naar verschillende plaatsen als Hamburg, New York en Denemarken en die reis heeft de plaat ook beïnvloed. “Door reizen leer je anders kijken naar de dingen en anders begrijpen. Dat heeft ook gemaakt dat de plaat nu anders klinkt. En natuurlijk willen we als band ook blijven evolueren.”

The Guardian omschrijft de nieuwe sound als “melancholische en zenuwachtige post-rock met onheilspellende synths en Inne’s gebroken stem”. Bovendien beschouwt de krant hen als “de beste Belgische groep van het moment”.

In 2010 werd Amatorski plots een fenomeen door de vertederende hit Come Home. Hun eerste album TBC werd ook meer dan gesmaakt. Dankzij de internationale release via Crammed Disks bouwde de groep rond Inne Eysermans en Sebastiaan Van den Branden een reputatie op in het buitenland.

Of na het succes van hun eerste plaat het cliché van de moeilijke tweede geldt? “Daar denk ik eigenlijk niet aan”, vertelt Inne. “Tijdens de productiefase van de plaat ben ik het gelukkigst. Ik hou van de constante muzikale wisselwerking tussen Sebastiaan en mij. Wij geloven natuurlijk wel dat we een mooi album hebben gemaakt, we staan er helemaal achter. Maar bij de reacties sta ik niet echt stil op dat moment. We hebben ook het geluk dat we altijd veel ruimte van onze fans hebben gekregen, dat we echt wel ons ding kunnen doen.”

Inne is ook blij dat ze binnenkort terug het podium op mag. “Dat heb ik echt gemist”, zegt ze. “Touren is één van de mooiste dingen die er bestaan. Gewoon onderweg zijn met de band en nieuwe plekken ontdekken. Vorig jaar hebben we door Europa getourd en ik merk dat we daardoor muzikaal echt naar elkaar toegegroeid zijn.”

Op 18 april stelt Amatorski hun nieuw album voor in het Concertgebouw in Brugge en op 21 mei in Brussel op Les Nuits Botanique. (MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content