Waarom zoveel rappers hun gezicht laten tatoeëren

© .
Jozefien Wouters Freelancejournaliste

Tattoos: een ding in de rapwereld.

DE FEITEN

In 2011 liet Gucci Mane een gigantisch ijsje met bliksemschichten en de onomatopee ‘Brrr’ tatoeëren. Op zijn wang. Volgens zijn woordvoerder deed hij dat ‘om zijn fans eraan te herinneren hoe hij zijn leven verkiest te leven: cool as ice‘. Als in: ‘I’m so icy, I’ll make ya say brrr.’ Hij was wellicht niet de eerste om het te doen, maar hij was in elk geval een van de pioniers van een bizarre trend in de rapwereld: gezichtstatoeages.

Waarom zoveel rappers hun gezicht laten tatoeëren

Want dat is het: een trend. Face tattoos zijn een ding. In het bijzonder in de zogenaamde soundcloudrap, een subgenre tussen trap, lofi, punk en emo dat zich aanvankelijk verspreidde via de gratis onlinemuziekdienst SoundCloud. U herkent de gemiddelde soundcloudrapper aan de ‘Lil’ in zijn naam, gekleurd haar, emotionele teksten over lean en Xanax en een gezicht dat er dus uitziet als een schetsboek. Denk aan Lil Skies, Lil Xan, Lil Uzi Vert, Lil Pump en wijlen Lil Peep.

Mocht u zich afvragen hoe je met het woord ‘Crybaby’ op je voorhoofd nog een normale job vindt wanneer je rapcarrière mislukt: niet. En dat is ook de bedoeling. ‘I got tattoos on my face, I use that shit as motivation / I could never get a job, so for my dream, I’m dedicated’, rapt Lil Skies in Welcome to the Rodeo. Het is de meest genoemde drijfveer: door hun gezicht vol tattoos te zetten sluiten ze zich preventief uit van sollicitatiegesprekken in de iets traditionelere sectoren van tewerkstelling. En zo dwingen ze zichzelf om voluit voor hun muziek te gaan. Een ietwat extreme vorm van artistieke toewijding, kortom. Er is over nagedacht.

Waarom zoveel rappers hun gezicht laten tatoeëren


DE TRIVIA

  • Jazeker. Dat is een Anne Frank-tatoeage op de kaak van Xan Frank. ‘Om vast te zitten in een huis, en uiteindelijk te sterven en shit… Like dude, I’m dying to make music’, aldus de producer.
  • Voor amper 6 dollar kunt u de Gucci Mane in uzelf bovenhalen. Voor die prijs vindt u namelijk een tweedelige set Gucci Mane Ice Cream Cone Temporary Tattoos op Amazon.
  • Tijdens de voorbije Halloween was het blijkbaar een ding om je te verkleden als soundcloudrapper. Moeders schilderden ’69’ op het gezicht van hun kind. Speciaal.
  • Al betekent die 69 niet wat u denkt, liet 6ix9ine weten op Instagram. ‘Dat jij het juist hebt, betekent nog niet dat ik fout ben. Je hebt het leven gewoon niet vanuit mijn perspectief gezien. Draai de 6 ondersteboven en het wordt een 9, maar ze blijft hetzelfde vanuit een ander standpunt in verschillende perspectieven. Open je geest en hart.’
  • 6ix9ine is veroordeeld voor seksuele handelingen met een minderjarige, hoe hij het ook draait of keert.

Partner Content