Waarom rapper Akon een cryptomunt heeft gelanceerd

Akon © REUTERS
Jozefien Wouters Freelancejournaliste

Veel muziek heeft hij de laatste jaren niet meer uitgebracht, maar verder is rapper Akon van alle markten thuis. Met zijn nieuwste innovatie, de ‘akoin’, wil hij Afrika redden.

De feiten

‘Akoin will help me open my bakery’, aldus een gelukkige Afrikaanse jongedame op de website van akoin, de gloednieuwe cryptomunt van Akon. De Senegalees-Amerikaanse zanger die een dikke tien jaar geleden de hitlijsten veroverde met r&b-meezingers als Lonely en Smack That lanceerde vorige maand zijn eigen digitale munteenheid. Die richt zich vooral op Afrika. ‘Ik geloof dat crypto de redding kan zijn voor het continent’, lichtte de filantroop toe. De akoin zou de gebruikers meer controle en macht geven en inflatie en corrupte regeringen buitenspel zetten. Maar het blijft niet bij een munt. Ambitieus als hij is wil Akon een volledige futuristische stad creëren die op akoins draait. Van de Senegalese president heeft hij alvast 2000 hectare in de buurt van Dakar gekregen om zijn droom waar te maken.

De akoin zal volledig gratis te gebruiken zijn. Gebruikers kunnen munten verdienen door bijvoorbeeld paraat te staan bij noodgevallen of deel uit te maken van een buurtwacht. Enkel bedrijven die munt willen slaan uit het platform, moeten betalen. Zij kunnen investeren in lokale ondernemingen om zo de economie een boost te geven. ‘Het is niet langer het idee van “red een kind uit een ander land”, maar veeleer “ik investeer in jouw idee”‘, aldus een van de medeoprichters. Of de cryptomunt ook effectief zal aanslaan, is nog maar de vraag. Transacties gebeuren in Afrika nog grotendeels in cash. Bovendien zouden de nodige smartphones en databundels behoorlijk wat kosten.

Waarom rapper Akon een cryptomunt heeft gelanceerd

Op de vraag hoe de akoin technisch dan precies in zijn werk zal gaan, blijft Akon ietwat vaag: ‘Ik kom met het concept en laat de geeks het werk doen.’ Volkomen begrijpelijk. Akon heeft zijn handen meer dan vol met allerlei nevenprojecten. Zo zou zijn langverwachte vijfdelige album Stadium – zijn eerste sinds 2008 – er dit jaar alsnog komen. Daarnaast bezit hij een Afrikaanse diamantmijn en startte hij het zonne-energieproject Akon Lighting Africa, waarmee hij 600 miljoen Afrikanen van elektriciteit wil voorzien. In 2020 wil hij dan weer zijn kans wagen bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Benieuwd naar zijn volgende carrièreswitch.

De trivia

  • Ook in de tv-wereld heeft Akon plannen. In 2007 kondigde hij de realityreeks My Brother’s Keeper aan, waarin zijn broers zich – zoals ze wel vaker doen – doorheen Atlanta voorstellen als Akon. Zo proberen ze een vipbehandeling, vrouwen en gratis spullen te versieren. Wanneer de reeks er effectief komt, is al ruime tien jaar een goedbewaard geheim.
  • Zijn ondernemerstalent legt de man alleszins geen windeieren. In het programma MTV Cribs gaf hij ooit een rondleiding in zijn villa. Daarin komt u onder andere te weten dat Akon een eigen tankstation in zijn tuin heeft staan.
  • Niet iedereen was fan van Akon Lighting Africa. Een Chinese investeerdersgroep investeerde maar liefst een miljard dollar in zijn project. Volgens kwatongen werd hij daardoor een pion van China, dat Afrikanen zou uitbuiten als goedkope werkkrachten onder het mom van ontwikkelingshulp.

Partner Content