Waarom Queen de beste band ooit is (volgens de grootste Queenfan ooit)

Verguisd en beschimpt zijn ze, de Queenfans van het eerste uur, gedoemd tot een leven in de marge van de muziekliefhebberij. Nu Queen in Londen geëerd wordt met de overzichtstentoonstelling Stormtroopers in Stilettos ziet één ervan zijn kans schoon om hard terug te slaan. Francis Weyns geeft ons vijf facts and figures.

Laten we meteen de hele voorgevel van dit verhaal in huis vallen: Queen is, sinds het in 1974 vriend en vijand verbaasde met de hitsingle Killer Queen, de beste rockgroep ter wereld. En de kans dat er ooit een troonopvolger komt, is miniem, om niet te zeggen: onbestaande. U fronst de wenkbrauwen, u kucht verlegen, u lacht ongemakkelijk? Enkele harde cijfers volstaan om u voorgoed van die vervelende trekjes te verlossen.


Queen heeft tot nog toe wereldwijd 300 miljoen albums verkocht. Dat zijn er evenveel als Led Zeppelin. Enkel The Beatles en Abba doen beter.


Queens’ Greatest Hits 1 is met 5,7 miljoen exemplaren het best verkochte album in Engeland. Ooit. Meer dan om het even welk album van The Beatles. Meer dan U2, Pink Floyd of Oasis. En meer dan modeverschijnselen als Justin Bieber of Lady Gaga. Ter illustratie, en om alles een beetje in het juiste perspectief te plaatsen: in Vlaanderen worden flessen schuimwijn ontkurkt wanneer Hooverphonic tienduizend exemplaren van zijn jongste lounge-cd verkoopt.


U buigt al deemoedig het hoofd? Fijn zo, maar we gaan toch nog even door. Queen scoorde in 1975 een eerste wereldhit met Bohemian Rhapsody: de song stond negen weken onafgebroken op één in de Europese hitlijsten, en de clip ging de geschiedenis in als een van de eerste echte videoclips ooit.


Begin jaren 80 toerde de band als eerste rockgroep in Zuid-Amerika, tot dan toe onontgonnen terrein voor Europese bands. Ze trokken meteen overvolle stadions.


En oh ja, Freddie Mercury werd in 2009 door de lezers van het gezaghebbende tijdschrift Classic Rock tot ‘Greatest Rocksinger Of All Time’ verkozen. Greatest! Of All Time! Terecht, uiteraard.Door Francis WeynsLees het volledige interview met meer facts, figures en bekentenissen van Francis in de Knack Focus printversie van deze week.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content