Waarom Migos The Beatles van het internet is

© /

Vandaag op Pukkelpop: Migos. Mocht u hen niet kennen, zit u waarschijnlijk in de verkeerde internetbubbel. Een introductie.

Om twee uur in de namiddag mag het Amerikaanse raptrio Migos, bestaande uit Quavo, Offset en Takeoff, de Main Stage van Pukkelpop openen. Een ietwat ondankbare stek, vinden wij, voor The Beatles van deze generatie. Dat zeggen wij niet, dat zegt Donald Glover, die backstages binnengeraakt als ster uit Atlanta en Childish Gambino. Maar daarover later meer.

Het verhaal van Migos is in eerste instantie dat van elke hiphopact voor wie het plots heel snel gaat. 2013: eerste single Versace wordt meteen een hit en krijgt een remix van Drake. 2015: na enkele jubelend onthaalde mixtapes is er debuutplaat Yung Rich Nation, met features van Chris Brown en Young Thug. 2016: Bad and Boujee is de single van de definitieve doorbraak. Kanye West kondigt aan dat Migos op zijn label GOOD zal tekenen 2017: C U L T U R E, met Bad and Boujee erop, is het tweede album van Migos. De band ontkent in één moeite door Kanyes aankondiging en blijft als vrije vogels doorvliegen. Nog 2017: Katy Perry schakelt Migos in voor Bon Appétit, een van de nummers waarmee ze street cred wil winnen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Een mooi parcours, maar de nieuwe Beatles? Terug naar een van die mixtapes, Young Rich Niggas uit juni 2013. In Hannah Montana rapt Quavo: ‘I’m in London with the plug, gettin’ the same car as The Beatles.’ Een week nadat de mixtape is uitgekomen, tweet een zekere @Pipe_Tyson: ‘Migos best music group since the Beatles.’ Wanneer streetwearwinkel VFILES de grap overneemt en ‘migos > the beatles’ tweet, is het hek helemaal van de dam. Tot op vandaag tweeten tientallen gebruikers per dag dat een raptrio dat een kleine vier jaar bezig is straffere dingen doet dan wat volgens velen de grootste popgroep aller tijden is.

Ook buiten de sociale media gaan velen vlot mee in de grap. De populaire muziek- en filmsite Complex gaf begin 2015 een filmpje mee met tien redenen waarom Quavo, Takeoff en Offset beter zijn dan de Fab Four. Enkele voorbeelden: Migos heeft een betere flow, Migos heeft geen deal met Kanye nodig om bekend te worden – een verwijzing naar FourFiveSeconds, het nummer van Kanye, Rihanna en Paul McCartney – en Quavo liet zijn vriendin nooit inpikken door Eric ClaptonGeorge Harrison wel, zoals u weet.

Judnick Mayard, een jonge zwarte journaliste die over popcultuur schrijft in onder meer The Guardian, vat het samen in Complex: ‘We zijn geboren in een wereld waar The Beatles al geëerd zijn, maar waar we Fight Night (een track van Migos, nvdr.) zelf eer moeten bewijzen. Het is goed te weten dat The Beatles geen universele ervaring bezingen. Ik ben een NEGRO in AMERIKKKA. Ik kan het mij niet veroorloven om te ‘FANTASEREN’ (‘IMAGINE’ in het Engels, nvdr.). Ik leef midden in de STRIJD.’

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

En dan was er dus Childish Gambino, die tijdens zijn speech op de Golden Globes een shout-out gaf naar Migos. ‘Ik denk dat zij The Beatles van hun generatie zijn. Er is een generatie, noem ze de YouTubegeneratie, die opgroeit met iets dat compleet apart staat van een hele groep mensen.’

De meme van het jaar in de hiphopwereld draait niet om het onderkennen van The Beatles. Ze draait om een gemeenschap die zelf wil beslissen wat ze goed wil en haar eigen culturele alternatieven zoekt voor die vier blanke schoffies uit Liverpool. Het is niet of-of, maar en-en, én The Beatles én een act die op dezelfde authentieke manier de vlag van de zwarte cultuur draagt. Op dit moment kunnen weinigen dat beter dan Migos, drie DIY-gasten die Kanye hun derrière tonen en een écht rapalbum maken – geen Spotifyklare hap met niets anders dan remixen en features.

We love them, yeah yeah yeah yeah, maar of u dat doet? Pukkelpop zal het uitwijzen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content