Vroegere glamrockster Gary Glitter schuldig aan misbruik minderjarigen

© BelgaPicture

Een Britse rechtbank heeft na een proces van twee weken de vroegere Britse glamrockster Gary Glitter schuldig bevonden aan seksueel misbruik van minderjarigen tijdens de periode tussen 1975 en 1980. De man riskeert een lange gevangenisstraf.

De zeventigjarige Paul Gadd, zoals de echte naam van Glitter luidt, is volgens een twaalfkoppige jury van het Southwark Crown Court onder meer schuldig aan een poging tot verkrachting in 1975 van een meisje minder dan tien jaar. Hij had in 1977 in Leicester seks met een meisje van twaalf en viel een dertienjarig meisje lastig. Hij had die twee bij afzonderlijke gelegenheden backstage ontmoet, toen ze geïsoleerd van hun moeders waren.

De zanger is vrijgesproken op twee aanklachten van onaangepast gedrag en op het toedienen van drugs of iets anders om tot seksuele handelingen te kunnen komen. Glitter ontkende alle aanklachten. De jury moet nu de strafmaat vaststellen, nadat de rechter had gezegd een gevangenisstraf te willen. Die uitspraak is voor 27 februari gepland.

Als pop- of rockzanger deed Glitter in de jaren zeventig van zich spreken met hits als “Rock and Roll, Parts One and Two”, “Do You Wanna Touch Me”, “I Love You Love Me Love”, “I’m the Leader of the Gang (I Am)” en “Hello, Hello, I’m Back Again”. Hij verkocht meer dan twintig miljoen platen.

Gary Glitter was in 1997 in Groot-Brittannië gearresteerd en tot vier maanden cel veroordeeld wegens kinderpornografie op zijn computer. Hij vluchtte naar Cambodja. In 2002 zette Cambodja Gadd om niet verduidelijkte redenen uit het land. In maart 2006 bevond een rechtbank in Vietnam hem schuldig aan seksueel misbruik van een meisje van 10 en een van 11 jaar. Hij zat een celstraf van twee jaar en negen maanden uit, en keerde in 2008 naar het Verenigd Koninkrijk terug.

De politie arresteerde hem op 28 oktober 2012 in Londen toen Groot-Brittannië het een na het ander schandaal te verwerken kreeg van beroemdheden, in het bijzonder uit de amusementssector, die seksueel misbruik van minderjarigen zouden hebben gepleegd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content