Vooruitblik op de komende festivalweken: wie speelt waar?

© Olivier Donnet

Nu de sprankelende editie van Rock Werchter alweer achter de rug is, dienen tonnen andere festivals zich aan, en uiteraard verdienen ook zij de nodige aandacht. Vooruitblik op vijf festivals.

Rock Zottegem (Zottegem, 12-13 juli)

dEUS
12 juli, 23:50 tot 01:20
Een Belgische vaste waarde, en na al die jaren nog steeds van bijzonder hoog niveau. De moeite waard, temeer omdat Barman & co vorig jaar op Rock Werchter bewezen hebben dat ze nog niet aan ouderdomskwalen lijden. De Antwerpse godenzonen laten deze zomer de Vlaamse festivalgiganten aan zich voorbijgaan, en kiezen voor kleinere, gezelligere podia, zoals de twintigste editie van Rock Zottegem.

ABSYNTHE MINDED
13 juli, 17:30 tot 18:20
Je kan er niet omheen; Het Gentse vijftal heeft met z’n cocktail van rock, pop en jazz een patent op de zomer. Zowel frivolere songs als ‘Envoi’ als die ingetogen pareltjes ‘My Heroics, Part One’ of ‘Moodswing Baby’ zijn haast nationaal erfgoed geworden. En van dezelfde slag zijn de zich in uw hersenpan nestelende melodieën op hun laatste langspeler. Klasse van eigen bodem, een must see op elk festival waar je deze zomer heengaat.

BLACK BOX REVELATION
13 juli, 20:10 tot 21:15
De Brabantse rockers, gezegend met de op het eerste gezicht onschuldige namen Paternoster en Van Dijck, zijn intussen uitgegroeid tot grote vertegenwoordigers van de Belgische rockscene. Met hun heerlijke riedels, vlijmscherpe solo’s en een lekkere sound zetten ze zowat alles in de fik. U snakt naar een hete midzomernacht? You’re being served.


Rock Herk (Herk-de-Stad, 12-13 juli)

TEMPLES
12 juli, 21:10 tot 22:05
In de categorie klein maar fijn is Rock Herk een vaste waarde. Dit jaar treden onder meer Amenra, Suuns, Raketkanon en de door Noel Gallagher goedgekeurde psychpopbende van Temples aan.

SX
12 juli, 22:50 tot 23:45Het jonge trio uit Kortrijk beleeft z’n doorbraak in België, met dank aan hun debuutalbum dat in goede aarde viel bij menig criticus. En naar het schijnt is SX live een ‘opwindende ervaring’. Dat belooft.

MAD ABOUT MOUNTAINS
13 juli, 16:00 tot 16:45
Piet De Pessemier, ex-Monza, scheert tegenwoordig hoge (berg)toppen: zijn eerste soloplaat vorig jaar werd unaniem positief onthaald. De sound wordt beschreven als ‘zalvend warme en ingetogen americana, die je het gevoel geeft ver van de bewoonde wereld te zijn ontstaan’.


Cactusfestival (Brugge, 12-14 juli)ISBELLS
13 juli, 13:45 tot 14:45Magnifiek; het Leuvens groepje rond singer-songwriter Gaëtan Vandewoude slaagt er als geen andere band van dat kaliber in om zo te ontroeren, zoveel gevoel te leggen met nochtans zo weinig middelen. Vaak slechts gewapend met gitaar, een ijzersterke tekst en een geniaal brein (‘Maybe’, ‘Letting Go’, ‘As Long As It Takes’, …); meer heeft Vandewoude niet nodig om u mee te nemen op een wondermooie trip.

CALEXICO
13 juli, 21:55-23:10Uitermate geschikt om een zwoele zomeravond mee te onderstrepen: het Amerikaanse duo Calexico, en zijn verfijnde, meeslepende melange van tex-mex, mariachi, americana, latin en fado.

GHOSTPOET (Exclusief concert)
13 juli, 15:15 tot 16:20Britse, opkomende ambientkunstenaar die met zwoele, dompige electro genomineerd werd voor de Mercury Prize – dé muziekprijs in Groot-Brittannië. Zijn fabelachtig debuut spreekt boekdelen: talent om in de gaten te houden.

BEACH HOUSE
14 juli, 21:45 tot 22:55Ontroerende dreampop die u ongetwijfeld op Sigur Rós-achtige wijze in vervoering zal brengen. De perfecte roes voor een zwoele zomernacht.


Les Ardentes (Luik, 11-14 juli)

MIGUEL
11 juli, 20:40 tot 21:40 Wie afreist naar Luik voor Les Ardentes moet op de eerste dag beslist eens langslopen bij Miguel. Geen r&b-zanger van het zevende knoopsgat, luister maar naar ’s mans puike Kaleidoscope Dream.

BALTHAZAR
12 juli, 18:40 tot 19:30
Wie ze gezien heeft in de sauna van The Barn op Rock Werchter kan het beamen: de heren van Balthazar zijn hot. Gewapend met een rits mooie, ontroerende en catchy nummers krijgen ze elk publiek op hun hand, waar ze ook spelen. Ze zijn al lang meer dan de zoveelste Belgische sensatie, ze zijn een band van wereldklasse.

KAISER CHIEFS
13 juli, 20:40 tot 21:40Een wereldband met wereldhits; wat heeft een mens meer nodig om eens goed alle remmen los te gooien en zich in een moshpit te begeven? Kaiser Chiefs staat garant voor sfeer, meebrulmomenten en een pak spektakel. I Predict A Riot en een Angry Mob als het optreden stopgezet moet worden omdat de Britpoppers uit Leeds hun einduur alweer ruimschoots overschreden hebben.

JACCO GARDNER
14 juli, 14:20 tot 15:10Nederlandse multi-instrumentalist die u het ideale feelgoodmoment zal bezorgen. De jonge creatieve duizendpoot verwelkomt je in de ideale popwereld, waar heerlijke melodieën de popperfectie benaderen.


Dour Festival (Dour, 18-21 juli)WHITE DENIM
18 juli, 16:10 tot 17:00Een goed bewaard geheim, dit kwartet uit Austin, Texas, met een beresterke livereputatie. Blues, psychedelica, prog- en hardrock in een van de pot gerukte gitaarblender.

BONOBO
18 juli, 22:00 tot 23:00
Werkelijk briljante ambient-electro, een aangename mix van jazz en trip-hop die baadt in de chillheid. Dikke aanrader.

YEAH YEAH YEAHS
18 juli, 23:00 tot 00:00
Catchy garagerock met geweldig verslavende riffs; een topband met een pak dikke hits, enkel als u zin heeft in een feestje.

MARK LANEGAN BAND
19 juli, 22:00 tot 23:00‘Blues Funeral’ was vorig jaar een uitschieter, zijn laatste album is minstens even goed. Een diepe stem die je kippenvel bezorgt en donkere rock die tot het diepste van je ziel doordringt: Mark Lanegan is een held.

THEE OH SEES
21 juli, 21:15 tot 22:30
De garage-weirdos/-helden uit San Francisco brachten de afgelopen jaren met een absurde rotvaart albums uit (met liefst twee stuks in 2011), maar zijn intussen wel aan een fabuleuze opgang bezig. Klinkt de naam u niet bekend in de oren, ga dan heen en ontdek!

DJ SHADOW
21 juli, 00:10 tot 01:25DJ Shadow tekende met z’n debuutalbum ‘Endtroducing…’ voor één van dé topplaten van de nineties, maar is schier twee decennia later nog altijd springlevend. Zijn vinnige mix van hiphop, funk, jazz en soul smaakt even lekker als een ijskoude pint na een woestijnmarathon. (QSS) De voorbeschouwing van Gent Jazz (12 tot 20 juli) volgt in de loop van deze week.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content