Vijftien flamboyante uitspraken van Kanye West

Op 18 juni presenteert de zelfverklaarde god Kanye West zijn zesde langspeler ‘Yeezus’. Een terugblik op zijn meest opmerkelijke uitspraken. ‘Ik heb nucleaire krachten, zoals Cyclops wanneer hij zijn bril opzet.’

Onbezonnen citaten uit de mond van de Amerikaanse rapper Kanye West: wie geboren is in de jaren 2000, groeide er vrijwel mee op. Wie anders maakt nummers met titels als ‘I Am God’ en projecteert zichzelf als Jezus Christus. De zelfverklaarde god presenteert op 18 juni zijn zesde langspeler ‘Yeezus’. Wij doken in de archieven en vonden 15 flamboyante uitspraken.

1.”God heeft mij gekozen. Hij heeft mijn pad uitgestippeld , ik ben Zijn vaartuig. Het grootste gemis in mijn leven is dat ik mezelf nooit live zal kunnen zien optreden.” Voor zo’n uitspraken is de ‘douchebag jar’ uitgevonden in de serie New Girl.

2. “Ik zal niet te diep ingaan op het fenomeen reïncarnatie, maar ik heb me nog nooit ergens zo thuis gevoeld als de eerste keer dat ik de Gucci-winkel in Chicago binnenliep.”

3. “Ik ben zo druk bezig met het schrijven van geschiedenis, dat ik geen tijd heb om erover te lezen.” Dit gaat perfect samen met deze quote uit een interview in 2002: “Sommige mensen schrijven boeken en doen daarover zo waardig en zelfingenomen. Ik ben geen fan van boeken. Ik zou nooit de handtekening van een boek willen. Ik ben een trotse niet-lezer.” Wat hij precies bedoelt met die handtekening, is ons een raadsel.

4. “Ik ben als een boom: ik voed de takken van de mens.”

5. In november 2006 verliest Kanye op de MTV Europe Music Awards de award voor beste hip-hopvideo aan Justice and Simiam. West stormt het podium op en preekt: “Mijn video heeft een miljoen dollar gekost, Pamela Anderson deed er zelfs in mee! Ik sprong over canyons en vloog over f*cking Vegas. Deze awardshow is haar geloofwaardigheid aan het verliezen.” Later verklaart hij dat hij ‘a little sippy sippy’ had gedronken tijdens de show.

6. “Ik luister nooit naar rap. Daarvoor is mijn appartement veel te fancy.” Wij hadden nochtans de indruk dat West zijn eigen platen wel meer dan eenmaal per dag afspeelt.

7. De rapper heeft blijkbaar iets met de MTV Music Video Awards. In 2009 bestormt hij opnieuw het podium tijdens Taylor Swifts speech nadat ze de award voor de Best Female Video had gewonnen. “Ik laat je zo meteen je speech afwerken, maar Beyoncé had de beste video ooit. Zij had moeten winnen!” Niet enkel Taylor Swift was geschrokken, zelfs president Obama zou hem een ‘jackass’ hebben genoemd na deze stunt. En Beyoncé? Die zat er wat verlegen bij.

8. “Ik ben mij bewust van mijn plaats in de geschiedenis: ik zal herdacht worden als de stem van mijn generatie, van deze eeuw.”

9. West speelt maar al te graag de misverstane superster. Op het Engelse Big Chill Festival in 2007, vergelijkt West zichzelf met Hitler. “En nog maar eens sta ik op en ben ik een monster. Ik loop door het hotel, door de straten, en mensen kijken me aan alsof ik f*cking knettergek ben, alsof ik Hitler ben.” Na wat boegeroep gaat West ongestoord verder: “Op een dag zullen mensen alles begrijpen wat ik in het verleden heb gedaan en heb gezegd.”

10. “Ik ben gek op Coldplay! Ik geloof echt dat ze op hetzelfde niveau mogen worden geplaatst als The Beatles. Wanneer de mannen van Coldplay binnen dertig jaar stokoud zijn, zullen de mensen zeggen: ‘zij hadden nog meer talent dan The Beatles.'”

11. West was op zijn eentje verantwoordelijk voor een van de meest pijnlijke momenten uit de tv-geschiedenis. Tijdens een benefietoptreden ten voordele van de Amerikaanse slachtoffers van orkaan Katrina in 2005, zegt West plots -tegen het script in- “George Bush geeft niet om zwarte mensen.” Bush noemt dit later een van de ergste momenten uit zijn loopbaan. Enkele maanden daarna, vlak voordat de Grammy Awards van start zouden gaan, vreest West dat zijn uitspraak hem slechte punten zal bezorgen. “Als ik geen Grammy krijg voor Album of the Year, hebben we een serieus probleem.” Daarna begint hij zichzelf met Tom Cruise te vergelijken en stelt hij de geloofwaardigheid van muziekmagazines als The Source en Vibe in vraag. Omdat deze zijn plaat geen vijf sterren hadden gegeven, natuurlijk. “Ik weiger me te verontschuldigen voor het maken van een klassieker.”

Bekijk het fragment hieronder en let vooral op de reactie van co-presentator Mike Myers.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

12. En natuurlijk zendt West zijn geniale ideeën de wereld ook rond via het sociale mediaplatform bij uitstek: Twitter. In 2011 kwam de rapper in opspraak nadat hij het volgende had getweet: “Een abortie kan een n**ga heel wat geld kosten. Gold diggin’ b*tches worden zwanger met opzet! #STRAPUP my n***as!” En ander recent voorbeeld dat wij u niet onthouden: “Kim doesn’t understand what a blessing I am to her.”

13. Nadat zijn goede vriend en rapper Chris Brown zijn toenmalig lief en r&b-zangeres Rihanna -RiRi voor de vrienden- in 2009 ernstig had toegetakeld, moest niemand nog iets van Brown weten. Dat was buiten Kanye West gerekend. “Kunnen we Chris eens niet allemaal met rust laten? O.J. Simpson, hij was toch ook geniaal, niet? Wat hij deed, wanneer hij dat deed…wie maalt erom. Hij was toch gewoonweg geniaal.”

14. “Ik heb nucleaire krachten, zoals een superheld, zoals Cyclops wanneer hij zijn bril opzet.”

15. “Michael Jordan heeft basketbal veranderd, hij gebruikte zijn macht om het verschil te maken. Er is zoveel bullshit in de muziekindustrie dat iemand daar dringend verandering in moet brengen. Ik ben de Jordan van de muziek.” (JD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content