Vijf gekke Belgische albumtitels

‘Dr Johnny Skinz’s Disproportionately Rambunctious Polar Express Machine-head’: zo luidt de (werk)titel van de nieuwe Red Hot Chili Peppers. Zijn er ook Belgen met ronduit gekke albumtitels? Jazeker!

‘Dr Johnny Skinz’s Disproportionately Rambunctious Polar Express Machine-head’: zo luidt de (werk)titel van de nieuwe Red Hot Chili Peppers. Volgens frontman Anthony Kiedis hebben ze hem aan een vriend te danken: die hallucineerde na een acid trip ‘dat hij een uitverkocht optreden speelde voor de planeten en de manen, en dat zijn nummer één-hit die titel had’. Great stuff! Zijn er ook Belgen met ronduit gekke albumtitels? Jazeker!

1. Soulwax: Most of the remixes… (2007) Ofte: Most of the remixes we’ve made for other people over the years except for the one for Einstürzende Neubauten because we lost it and a few we didn’t think sounded good enough or just didn’t fit in length-wise, but including some that are hard to find because either people forgot about them or simply because they haven’t been released yet, a few we really love, one we think is just ok, some we did for free, some we did for money, some for ourselves without permission and some for friends as swaps but never on time and always at our studio in Ghent. Puur om grafische redenen lullen de broers Dewaele een titel bijeen die met zijn 552 tekens meteen op één belandt in de lijst van langste albumtitels ooit.

2. De Kreuners: ’s Nachts Kouder Dan Buiten (1981) Er zit een logica achter de titel van hun debuut, vertelt Kreuner Jan van Eycken. ‘Vinylplaten hebben een A-kant en een B-kant. Of Kant 1 en Kant 2. Walter (Grootaers, zanger, nvdr.) noemde het De Nachtkant en De Buitenkant: op de eerste groepeerde hij de meer introverte nummers, op de tweede de uptemposongs – buiten is het altijd feest, snap je? Het staat letterlijk zo op de labels aan weerszijden van de plaat. Én het leidde ook tot die titel.’ Simpel, maar geniaal!

3. Flowers For Breakfast: Baron Samedi Conducts The Onion Philharmonique (2006) De eerste worp van de band rond Tine Reymer, die er helaas veel te vroeg de brui aan gegeven heeft. Baron Samedi is een van de 401 geestwezen of Loa in de Haïtiaanse vodou, meer bepaald de Loa van de dood. En The Onion Philharmonique? Euhm… Niemand die het zich herinnert. ‘Het klonk gewoon goed.’ En psychedelisch, vooral.

4. Cabbage: The Miraculously Winking Jesus (1998) Onder de naam Cabbage verwerkte Alen Muller de pijnlijke split van zijn poprockband Metal Molly. Een wazige periode, noemt hij het zelf, waarin hij zich haast dwangmatig afzette tegen alles wat naar enige ernst neigde, gestimuleerd door ’te veel pretsigaretten’. De albumtitel is een vrije adaptatie van een zin die op internet rondwaarde, maar check ook absurde songtitels als McGyver’s Haircut en – briljant! – Mooning in the Sun.

5. Kandahar: Long Live The Sliced Ham (1974) De eerste en tegelijk beste plaat van het Gentse jazzcollectief met hippieroots. Gitarist Jeff De Visscher zweert dat er geen hallucinogenen aan te pas zijn gekomen. ‘We wilden een absurde titel om een contrast te creëren met de aard van onze muziek.’ Voor het originele album wordt tegenwoordig grof geld geboden op sites als eBay. ‘De oorlog in Afghanistan zit daar voor iets tussen (Kandahar is de hoofdstad van Afghanistan; nvdr.): het zijn niet toevallig Amerikanen die de prijs opdrijven.’ (Karel Degraeve)

Ken je nog meer gekke titels? Laat het ons weten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content