Vier types van festivalgangers en hoe ze te herkennen

© iStock
Geert Zagers
Geert Zagers Journalist bij Knack Focus

Wokey McWokeface en drie andre types festivalgangers die u deze zomer kunt spotten.

1/// De festivalpurist

Beschrijving. Doorgaans mannelijk, doorgaans boven de vijfendertig, doorgaans ervan overtuigd dat plusvijfendertig zijn nog altijd niet te oud is voor festivals. Voornamelijk terug te vinden op Best Kept Secret en voor de Marquee van Pukkelpop. Festivalpuristen gaan namelijk voor de muziek, iets waar ze een superioriteitsgevoel uit halen ten opzichte van andere festivalgangers. Daarbij hanteren ze een duidelijke definitie van wat muziek is: gitaargeoriënteerde indie die live met echte instrumenten gebracht wordt. (Al noemen ze hun eigen smaak ‘eclectisch’ omdat ze ook A Tribe Called Quest en Kraftwerk op vinyl hebben.) Ergeren zich aan krantenartikels waarin gestipuleerd wordt dat gitaren dood zijn en reageren met comments als ‘En wat met Idles? Hè? En Parquet Courts?’ Vinden verder dat Studio Brussel te veel airplay aan Muse en te weinig aan The National geeft en haten Greta Van Fleet hartsgrondig. Hebben de vreemde gewoonte om elk jaar op zoek te gaan naar een overlap op de affiche van Pukkelpop, twee goede bands die daar tegelijk spelen, en dat op sociale media te delen. Hopen deze zomer ook een tweede keer dEUS plays The Ideal Crash mee te pikken, ‘want in de AB was de man naast mij tijdens de rustige tracks aan het babbelen en dus heb ik niet ten volle van The Magic Hour en Dream Sequence #1 kunnen genieten, die uiteindelijk toch betere nummers zijn dan Instant Street‘.

Leuke trivia. De festivalpurist heeft onlangs een screenshot op Facebook gepost nadat hij tickets voor Conversations with Nick Cave had proberen te scoren en er 4000 wachtenden voor hem bleken te zijn.

Waar te spotten. Mac DeMarco, Mogwai, Kurt Vile (Rock Werchter); Tame Impala, James Blake, Idles, The National (Pukkelpop); dEUS (Cactusfestival, Rock Herk); John Zorn (Gent Jazz).

2/// De ninetieskid

Beschrijving. Met een leeftijd van 17 tot 23 jaar zijn ninetieskids de ideologische nakomelingen van de hipster, waarmee ze niet te verwarren zijn. Dragen hipsters minimalistisch Scandinavisch design, dan houden ninetieskids het bij tweedehands ninetiesoutfits – denk: Buffalo’s, oude tennisschoenen, te korte bootlegs en wijde flare pants, Dr. Martens, ugly sneakers, fleece, vissershoedjes en trashy geblondeerde kapsels. Dwepen hipsters met vinyl, dan kiezen ninetieskids voor compact discs. Houdt de hipster van authentieke muziek, dan heeft de ninetieskid lak aan instrumenten en liveperformance: hij wil in de eerste plaats geëntertaind worden. Postironie is daarbij een cruciale term. Ninetieskids houden van Kate Ryan, maar op een arty manier die niet ironisch is. Ze menen het niet, maar ze menen het wel. Ze lachen er niet mee, maar ze hopen dat anderen de grap wel snappen. Niemand begrijpt goed hoe dat zit.

Leuke trivia. Zet vijf ninetieskids bij elkaar en je hebt een postironische boyband. (Ninetieskids hebben de neiging om zich allemaal te stileren als een specifieke Backstreet Boy dan wel Spice Girl. Dat is raar.)

Waar te spotten. Ofwel bij lokale kermisfestivals (Vengaboys en Kate Ryan op Legacy Festival in Mol), ofwel bij trashy hiphop (Juice Wrld, Young Thug op Les Ardentes), ofwel bij heel arty shows (SuicideBoys, Joost op Pukkelpop; Tommy Cash en Death Grips op Dour). Ninetieskids hebben een rare smaak.

Ninetieskids hebben de neiging zich te stileren als een specifieke Backstreet Boy of Spice Girl. Dat is raar.

3/// De wokey mcwokeface

Beschrijving. De hippe geëngageerde muziekliefhebber. Wokey mcwokefaces zijn de 21e-eeuwse opvolger van de wereldmuziekfan. Ze weten wat intersectionaliteit is, waarom avocado’s niet vegan zijn en flippen als ze een plastic rietje zien. Vaak in het zwart gekleed. Niet zelden dragers van een bril. Altijd met Veja-sneakers. Hechten veel belang aan representatie, wat maakt dat ze hun eigen festivalplanning aan genderquota hebben onderworpen. Kwestie van evenveel mannelijke als vrouwelijke bands te zien. Vonden de Netflixdocu over Beyoncé op Coachella (dat ze Beychella noemen) ‘een mijlpaal’ en storen zich aan de pinkwashing en queerbaiting van Macklemore, een artiest die ze publiekelijk gecanceld hebben. Tweeten aanvankelijk heel enthousiast dat er een eetstandje is met vegan hamburgers, ontdekken vervolgens dat er avocado’s op de hamburger zitten en taggen daarna het festival op Twitter met een link naar een artikel over waarom avocado’s en honing niet vegan zijn, gevolgd door de vraag ‘Wat gaan jullie hieraan doen?’ Na afloop van het festival nemen ze daadwerkelijk hun tent mee terug naar huis en spreken ze mensen die dat niet doen daarop aan.

Leuke trivia. Smeren zich ook op regenachtige dagen in met factor 50.

Waar te spotten. Janelle Monáe, Robyn (Rock Werchter); Princess Nokia, Anna Calvi (Pukkelpop); Christine and the Queens (Lokerse Feesten, Brussels Summer Festival).

4/// De kleinstedelijke influencer

Beschrijving. Een influencer met twee- tot vijfduizend volgers op Instagram die ervan droomt om er op een dag vijfentwintigduizend te hebben. Vrouwelijke influencers zijn te herkennen aan bloemenbandjes in het haar, grote zonnebrillen, short shorts en een opgeknoopt shirt van een Bekende Band. Mannelijke influencers hebben een sixpack met daarover een openhangend jeanshemd met opgerolde mouwen. Allemaal hebben ze een zwak voor indianenveren. Komen naar festivals omdat daar veel andere mensen zijn, iets wat hen aantrekt. Ze betalen daarbij graag meer voor een vipticket. Een vip zijn is geen kwestie van geld, maar van attitude. Laten zich tijdens het festival enkel bij headliners zien, waar ze aan het begin van het optreden een foto nemen en de rest van het optreden aan het croppen, filteren en hashtaggen zijn. Hebben de hele maand juni de loopband in de Basic Fit op de steilste stand gezet om tijdens Tomorrowland een hele dag op de flanken van de put te kunnen staan – de beste fotoplek. Andere vaste festivalfoto’s op de planning: een foto waarop ze met bloemen in het haar in het gras liggen, een foto van een cirkel van voeten op de wei, een foto van een reuzenrad en een foto van de mainstage bij zonsondergang. Vinden het spijtig dat de tweede editie van Fyre Festival nog niet is aangekondigd en kijken nu al uit naar de outfit die ze voor We Can Dance zullen aantrekken. Het thema is namelijk ‘Nomad Safari’.

Leuke trivia. Hebben de voorbije maanden allemaal een foto van zichzelf met Gender Swap op Instagram gezet, waarbij ze stiekem heel trots zijn dat ze de vrouwelijke dan wel mannelijke versie van zichzelf knap vinden. Dat is next-level narcisme.

Waar te spotten. Steve Aoki, The Chainsmokers, Asap Rocky (Tomorrowland).

Partner Content