Vier perfecte popsongs

© gf

Lady Gaga kan er nog iets van leren. Onze record collector presenteert u met muziek van onder meer Electric Light Orchestra, 10 CC en Fleetwood Mac enkele pareltjes der popmuziek.

Natuurlijk zijn bands als Abba, The Beatles en Queen “hors competition” : als het op een perfecte popsong aankomt zijn dan blijven zij de onbetwiste hofleveranciers van de muziekindustrie. Maar terwijl de houdbaarheidsdatum van zowel een artiest als zijn oeuvre tegenwoordig beperkt blijft – of dacht u nu écht dat Lady Ga Ga meer dan een voetnoot in de muziekgeschiedenis zal schrijven – vielen getalenteerde songwriters in de jaren zeventig met busladingen uit de hemel. Jawel, nét in dat magische decennium schreven vier bands klassiekers die zonder noemenswaardig probleem de digitale tand des tijds overleefden.


Electric Light Orchestra – Out Of The Blue (1977)

Eind jaren zestig vormen Roy Wood (ex-zanger van The Move) en Jeff Lynne de nieuwe Britse band Electric Light Orchestra. Het debuutalbum dat in 1970 verschijnt doet het niet onaardig, en nauwelijks twee jaar later verlaat Wood ELO om de groep Wizzard op te richten. Ten onrechte, want in 1974 breekt ELO door in de Verenigde Staten. Single Can’t Get It Out Of My Head wordt een Amerikaanse top tien hit en het album Eldorado behaalt goud.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Temidden van het Britse punkgeweld wordt in 1997 de dubbelaar Out Of The Blue uitgebracht, een album dat Lynne in nauwelijks een maand bij elkaar schrijft. Het album verkoopt in één week tijd meer dan vier miljoen exemplaren, en single-epos Mr Blue Sky wordt een klassieker.
10CC – The Original Soundtrack (1975)

Jeugdvrienden Stewart, Creme, Gouldman en Godley richten in 1972 de band 10CC op. De vier bandleden hebben in de jaren zestig, in verschillende hoedanigheden, al hits op hun palmares staan, waaronder de hitsingle Hotlegs. 10CC neemt een aarzelende start, maar de doo-wop parodie Donna levert een eerste Engelse top tien-notering op. De single Wallstreet Shuffle betekent twee jaar later hun Europese doorbraak. Een jaar later wordt het concept-album The Original Soundtrack uitgebracht.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De Gouldman/Stewart-compositie I’m Not In Love wordt in de zomer van 1975 een wereldwijde top tien hit, maar een jaar later split 10CC. Godley en Creme gaan hun eigen weg, brengen nog een aantal culthits uit, maar leggen zich vanaf eind jaren zeventig vooral toe op het maken van videoclips voor ondermeer Duran Duran, Kate Bush en The Police. Stewart en Gouldman gaan in een afgeslankte versie verder als 10CC. Dreadlock Holiday wordt dé zomersingle van 1978.
Fleetwood Mac – Rumours (1977)

Gitarist Peter Green stapt in 1967 op bij John Mayall&The Bluesbreakers en richt zijn eigen bluesformatie Fleetwood Mac op. Green, die tijdens een Duitse tournee net iets gulzig is met de magic mushrooms, verlaat in 1970 helemaal kierewiet de groep. Na een aantal personeelswisselingen – opvolger Jeremy “ik ga even de krant halen” Spencer verdwijnt spoorloos – worden Lindsey Buckingham en vriendinnetje Stevie Nicks ingelijfd. Een juiste beslissing, want de eerste samenwerking op het album Fleetwood Mac levert de groep vijf miljoen verkochte exemplaren op hun spaarboekje.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Tijdens de opnames voor het daaropvolgende album Rumours gaat het grondig mis. De band snuift het hele Columbiaanse bruto nationaal produkt door de neus, en zowat iedereen staat op scheiden. Rumours wordt wel, met ruim veertig miljoen verkochte exemplaren, één van de best verkopende albums uit de muziekgeschiedenis.
Elton John – Don’t Shoot Me I’m Only The Piano Player (1973)

Reginald Dwight aka Elton John speelt aanvankelijk als pianist in een plaatselijke Londense club, maar werkt vanaf 1967 samen met tekstschrijver Bernie Taupin. Johns’ debuutalbum Empty Sky bengelt onderaan de charts en dat lot lijkt ook het tweede album Elton John beschoren. Maar met follow-up single Your Song uit datzelfde album scoort de zanger een eerste échte hit.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Van dan af levert het duo John-Taupin het ene succes na het andere af. Don’t Shoot Me I’m Only The Piano Player, het zesde album van John behaalt drie maal platina in de Verenigde Staten en staat daar een maand onafgebroken nummer één in de charts. In het totaal verkoopt Elton John – die tegenwoordig meer en meer op Jabba The Hutt lijkt – meer dan 250 miljoen albums.Francis Weyns

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content