Verontwaardiging troef na pittig MTV-optreden van Miley Cyrus

Het regent verontwaardigde reacties na het uitdagende optreden van voormalig Disney-sterretje Miley Cyrus op de voorbije editie van de MTV Video Awards. “Er zijn grenzen”, klinkt het in conservatief Amerika.

Het regent verontwaardigde reacties na het bizarre optreden van voormalig Disney-sterretje Miley Cyrus op de voorbije editie van de MTV Video Awards. Cyrus pakte uit met een pittige stripact en schuurde uitdagend – in vleeskleurig ondergoed – tegen Robin Thicke aan tijdens hun gezamenlijk performance (zie onderaan). Iets waar conservatief Amerika massaal over struikelt. “Er zijn grenzen.”

Het pikante optreden waarmee de twintigjarige zangeres klaarblijkelijk haar imago als brave tienerster uit de Disney-reeks Hannah Montana van zich af wou schudden viel niet bij iedereen in goede aarde. Zeker in conservatief Amerika zorgde de act waarin Cyrus haar zangpartner Robin Thicke met hangende tong bepotelde en allerlei uitdagende poses innam voor bijzonder veel deining.

De Amerikaanse zender CNN vroeg op haar Facebook-pagina wat Amerika dacht van de vertoning. Een greep uit de duizenden – overwegend negatieve – reacties:

“Schandalig dat Miley Cyrus zich zo te kijk zet”, reageert een onthutste moeder van twee tienerdochters. “Ze speelt haar schoonheid en talent op bijzonder vulgaire wijze uit, terwijl ze heel goed weet dat haar jonge fans haar optreden te zien krijgen in de media. Ze kan evengoed op een eender welke straathoek in Amerika haar lichaam te koop aanbieden”, luidt het.

“Mij lijkt het dat Cyrus zich niets aantrekt van wat haar jonge fans over haar denken en er niet eens bij stilgestaan heeft welke impact dit walgelijk optreden heeft op haar imago”, aldus een gechoqueerde Cyrus-fan.

Een andere kijker geeft te kennen dat haar tienerkinderen voortaan naar muziek zullen luisteren van artiesten die “zichzelf respecteren en niet de drang voelen om hun lichaam op zo’n platvloerse manier te misbruiken met de bedoeling om de schijnwerpers naar zich toe te zuigen.”

“Miley geeft een verkeerd voorbeeld van hoe jonge meisjes zich vandaag zouden moeten gedragen”, aldus de grootvader van een twaalfjarig meisje. “De manier waarop ze zich kleedt en gedraagt draagt bij tot een overgeseksualiseerd beeld van jonge vrouwen.”

‘Plaatsvervangende schaamte’De meeste reacties hebben het over het voorstellen van vrouwen als lustobject. “Haar vertoning zet vijftig jaar van vrouwenemancipatie op de helling als je in beschouwing neemt dat haar fanbasis vooral bestaat uit beïnvloedbare tienermeisjes die Cyrus als een rolmodel zien”, klinkt het nog. “Uit de huidige, jongere generaties zullen de leiders van morgen opstaan, hoe zullen die tegen vrouwen aankijken als zo’n vertoningen getolereerd worden?”

“Ik voelde plaatsvervangende schaamte”, zegt een vader van twee. “Ik was vooral gegeneerd dat mijn zoon van vijftien – die naast mij op de bank zat – zoiets moest aanschouwen.”

“De VMA’s zijn bedoeld om te choqueren”, reageert een vrouw die anoniem wenst te blijven. “Waarom is Miley Cyrus zo’n big deal? Ik ben vooral geschokt omwille van het feit dat ouders zoiets samen met hun kinderen bekijken.”

Een ouder formuleert het zo: “Het enige positieve aan dit optreden is dat het een les is voor alle tieners hoe je je niet hoort te gedragen in het openbaar.”

Ook onder de Amerikaanse sterren kan Cyrus op weinig sympathie rekenen. We besparen u de commentaren. Maar Robin Thick himself vond het wel een coole act, en steekt dat niet onder stoelen of banken.

That was dope. Shout out to @MileyCyrus@kendricklamar@2chainz#VMApic.twitter.com/Lva7RV8tAG

— Robin Thicke (@robinthicke) August 26, 2013

‘Er moeten koppen rollen’

The Parents Television Council, die waakt over een kindvriendelijk tv-aanbod, dreigt nu met een schadeclaim tegen MTV. “Er moeten koppen rollen”, klinkt het. ‘MTV biedt materiaal voor volwassenen maar verkoopt het op maat voor kinderen om de ouders gerust te stellen.’

“Wat blijft er nog over van het imago van het voormalig Disney-sterretje?” Een ander raadslid windt er geen doekjes om: “In de Thicke/Cyrus-act werd het talent vervangen door sex.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Voor de 20-jarige Miley Cyrus was er echter geen vuiltje aan de lucht. “Het optreden had 360.000 tweets per minuut”, zei ze via Twitter, “Dat zijn er meer dan tijdens de Superbowl”. Het optreden tijdens de VMA zal haar alleszins geen windeieren leggen. Volgens insiders van de muziekindustrie mag de zangeres zich aan stijgende albumverkoop van 10 à 20 percent verwachten. Zowel de pre-orders van ‘Bangerz’, dat in oktober uitkomt, als de verkoop van haar huidige single ‘We Can’t Stop’ zijn de laatste 24 uren gestegen dat het een lieve lust is… (QSS/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content