Verloren ‘Newport Folk Festival’ gitaar Bob Dylan teruggevonden

De elektrische gitaar waarmee Bob Dylan in 1965 zijn mythisch optreden gaf op het Newport Folk Festival, is teruggevonden. Bijna vijftig jaar lang leek het instrument van de aardbol verdwenen.

Onderzoekers van het Amerikaanse televisienetwerk PBS maakten bekend dat de elektrische gitaar in het bezit is van een zekere Dawn Peterson. Petersons vader was in de jaren zestig een privépiloot van Albert Grossman, de manager van Dylan.


Toen de zanger en zijn entourage terugkeerden van het festival, zouden ze drie gitaren in het vliegtuig hebben laten liggen. ‘Mijn vader nam enkele keren contact op met het management, maar niemand kwam de instrumenten ophalen’, beweert de vrouw.

Dylans optreden staat bekend als een legendarisch moment in de festivalgeschiedenis. Op 25 juli stapte de toen nog rasechte folkzanger het podium op, plugde zijn Fender Stratocaster in en speelde een vlammende set op zijn elektrische gitaar. Het incident was een keerpunt in Dylans carrière.
History Detectives

Petersons verhaal raakte bekend via het PSB-televisieprogramma ‘History Detectives’. Naast het instrument zaten er ook dertien pagina’s liedteksten in de gitaarkist, waaronder een aanzet tot ‘Absolutely Sweet Marie’ en een vroege versie van ‘Temporary Like Achilles’.


Dylans advocaat Orin Snyder meent dat het niet om de Newport Folk Festival – gitaar gaat, maar om een andere Stratocaster die in die periode gestolen werd. Experten beweren het tegendeel. Wat er nu precies met het materiaal zal gebeuren, is nog niet duidelijk. (AVL)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content