Verloren album Captain Beefheart komt postuum uit

Ter ere van de vorig jaar overleden muzikant Captain Beefheart komt begin volgend jaar een postume cd op de markt. Bat Chain Puller is een onuitgegeven album waarvan Frank Zappa de productie verzorgde.

Captain Beefheart, die werd geboren als Don Van Vliet, overleed in december vorig jaar aan de gevolgen van multiple sclerose. Zijn laatste muzikale wapenfeit dateerde dan al van 1982. Nu komt er dus postuum nog een album van de Amerikaanse muzikant uit, Bat Chain Puller.

Het album stamt eigenlijk al uit 1976, een periode waarin hij al enkele samenwerkingen met Frank Zappa achter de rug had. Door problemen tussen Zappa en de manager van Captain Beefheart kwam Bat Chain Puller nooit officieel uit. Het album was weliswaar te vinden in bootlegversies en sommige nummers kwamen nadien op de opvolger Shiny Beast uit 1978 terecht.

Beefheart en Zappa kenden elkaar al langer. Ze werkten succesvol samen aan Zappa’s album Hot Rats en natuurlijk aan het bekendste werk van de bluesrocker, de monumentale dubbelelpee Trout Mask Replica uit 1969. De invloed van Zappa als producer was duidelijk te merken aan de avant-gardistische en ontoegankelijke toon van hun muziek.

De nieuwe uitgave van Bat Chain Puller bevat twaalf nummers en drie bonusnummers. De plaat zal verschijnen op 15 januari 2012, de dag waarop Captain Beefheart zijn 71ste verjaardag zou hebben gevierd. Hier is al een voorbeeld van hoe de titeltrack klonk tijdens een concert van de legendarische bluesrocker. (TG)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content