Valse muziekvideo van Stromae over zelfdoding van het net gehaald

© BelgaImage

Op YouTube circuleerde een videoclip van de Stromae-hit ‘Ta Fête’ waarin een jongen wordt gepest en uiteindelijk zelfmoord pleegt. Het platenlabel Universal heeft op uitdrukkelijke vraag de muziekvideo geblokkeerd om kopieergedrag te voorkomen, dat meldt De Standaard.

Hoewel de clip niet de miljoenen kijkers lokt zoals de echte muziekvideo’s van Stromae dit doen, vonden organisaties die werken rond zelfdoding de aanwezigheid van deze video erg riskant. Het nummer ‘Ta Fête’ wordt begeleid door beelden van de kortfilm ‘Ronan’s Escape’ van David Le May. Deze kortfilm vertelt het verhaal van een jongen die gepest wordt en als gevolg hiervan zelfmoord pleegt, een zelfmoord die uitdrukkelijk in beeld komt.

Daarop trokken onder meer de Werkgroep Verder en het Centrum ter Preventie van Zelfdoding aan de alarmbel. Ze vroegen aan de manager van Stromae om de videoclip van YouTube te laten halen, maar die reageerde niet op hun vraag. Vervolgens trokken de organisaties richting Universal Music, het platenlabel van de Brusselse artiest. Zij haalden de clip van het net omwille van een schending van de auteursrechten.

De organisaties zijn opgelucht dat de clip werd verwijderd. ‘We waren echt ongerust dat jongeren in de aanloop naar het WK ook deze clip zouden vinden. We hadden de clip op YouTube daarom al gemarkeerd en zelf het nummer van de zelfmoordlijn erbij gezet’, vertelt Livia Anquinet van Werkgroep Verder aan De Standaard. (AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content