Vader Abraham (87), bekend van ‘Het Smurfenlied’, overleden

Vader Abraham in 1978. © Getty Images

De Nederlandse zanger Pierre Kartner, beter bekend als Vader Abraham, is overleden. Hij werd 87 jaar, meldt het Nederlandse regionale dagblad BN DeStem. Vrijdagochtend is Pierre Kartner in stilte begraven.

Kartner, alias Vader Abraham, leefde de afgelopen twee jaar al volledig teruggetrokken. Hij trad niet meer op en verscheen niet meer in de publiciteit. Over de doodsoorzaak doet de familie geen mededelingen.

Pierre Kartner werd in 1935 geboren in Elst en woonde vrijwel zijn hele leven in Breda. Zijn leven stond volledig in het teken van muziek, in het bijzonder wat men het “lichte lied” noemt. Hij was zanger, (voorheen) bassist, tekst- en muziekschrijver en producent.

Met de carnavalskraker ‘Vader Abraham had zeven zonen’ onstond na een reeks muzikale omzwervingen de figuur van Vader Abraham. Zijn grootste hits scoorde hij met ‘In ’t kleine café aan de haven’ (1975) en ‘Het Smurfenlied’ (1977). ‘Olleke bolleke’ (1972), ‘Uche uche’ (1973), ‘Bedankt lieve ouders’ (1973), “Den Uyl is in de olie’ (1974) sloegen eveneens aan.

Op de lancering van  ‘Vader Abraham en de wonderlijke Wuppie wereld’ in Hamburg in 1981. © Getty Images

‘In ’t kleine café aan de haven’ werd meer dan 200 keer gecoverd door andere artiesten, met ‘Het smurfenlied’ stond hij wereldwijd bovenaan in allerlei hitparades. Toen journalist Johan Anthierens in 1978 in de talkshow Noord-Zuid op de toenmalige BRT omtrent dat liedje de Nederlander zwaar aanpakte, liep die boos weg. De Vlaming wreef Vader Abraham onder andere aan kinderen te willen paaien en suggereerde dat Smurfen-tekenaar Peyo nog op royalties zat te wachten.

Vader Abraham vergaarde tevens roem met een groot aantal carnavalsnummers. Met liedjes over de zeezenders zoals ‘Veronica 538’ (1972) bracht hij hulde aan die zenders, met als wederdienst airplay. Veel andere artiesten, vooral uit de platenstal(len) van smartlappenkoning Johnny Hoes, hadden succes met producties van Kartner, onder wie Corry Konings (met en zonder De Rekels en met de hit ‘Huilen is te laat’ bijvoorbeeld), Jacques Herb, Ben Cramer en Mieke.

Lees hier een stuk uit ons archief (2012): Hoe zou het nog zijn met… Pierre Kartner?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content