Uniek programma op Festival Accoustic

Onbekend is onbemind en dat geldt zeker voor het Festival Accoustic. Het festival vindt dit weekend voor de tweede keer plaats in de unieke locatie Fort 4 in Mortsel.

Enkele leden van de organisatie – Dimitri Turcott, Nikolaj Kovdal en Sander Buijs – geven zelf een toelichting bij het festival.

Hoe onderscheidt Festival Accoustic zich van de resem andere festivals?

Dimitri Turcott: “We brengen een redelijk uniek programma van fantastische muziek met niets minder dan topmuzikanten. Festival Acoustic is dan wel een openluchtfestival, maar met de atmosfeer van een zaal als de Rataplan of de Roma. Net zoals vorig jaar brengen wij kwaliteitsvolle akoestische muziek. We geven opkomend talent de mogelijkheid het podium te delen met gevestigde waarden uit binnen- en buitenland en brengt verschillende genres samen zoals jazz, flamenco & wereldmuziek. Met grote kleppers als Bert Joris, Nils Frahm, Bert Dockx en Tuur Florizoone kan het eigenlijk nu al niet meer stuk. Jules Deelder vond het vorig jaar zo leuk dat hij graag nog eens terugkomt. Verder brengen ook Nicolas Kummert, La Femme Belge & Golden Glows, allemaal bands met een eigenzinnig verhaal, een eigen geluid dat geheid voor enkele magische momenten zal zorgen.”

Nikolaj Kovdal: “De muziek staat natuurlijk centraal, maar de omkadering vinden we ook heel erg belangrijk. We willen bier uit een glas kunnen drinken en aangezien we allemaal wel van de betere keuken houden, willen we geen hamburgertent op ons festival. Niets mis mee hoor, maar alleen niet voor ons.”

De programmatie lijkt eclectischer dan vorig jaar, toen er voornamelijk jazz geprogrammeerd was. Hoe bepalen jullie de programmatie?

Turcott: “We willen ons niet laten vastpinnen op één bepaald genre. Basisvoorwaarde is dat wij de muziek goed vinden en dat de muziek akoestisch overeind blijft. Goede muzikanten die live een sterk verhaal brengen, krijgen tegenwoordig minder speelkansen omdat het elektronische genre alomtegenwoordig is. Er wordt fantastische elektronische muziek gemaakt hoor, maar zij vinden makkelijker hun weg naar het podium. Ik vind het belangrijk dat het publiek nog ontdekkingen kan doen. Flamencogitarist José Manuel Léon is bijvoorbeeld een rijzende ster in Spanje, maar veel minder bekend in België. Iedereen kent dan weer Bert Dockx van Flying Horseman, maar zijn formatie Dans Dans met Steven Cassiers van Dez Mona en Fred Jacques van Lyenn is ook zeker de moeite.”

De programmatie besteedt ook aandacht aan de jongsten.

Sander Buijs: “Ik denk sowieso dat er op het genieten van goede muziek geen leeftijd staat. Festival Acoustic is ook geen rockfestival hé. De kwaliteit van onze muzikanten zit hem niet in het aantal decibels. Ik heb zelf kinderen en ik wil dat zij zich ook goed amuseren. Er komt een springkasteel, een grimeur en Ell Circo d’ell Fuego geeft circusinitiaties. We hebben ook een Frans-Belgisch duo (Ciel-au Mât) aangetrokken dat op zaterdag en zondag een spectaculaire voorstelling brengt met cello en paalacrobatie. Kinderen onder de 12 jaar mogen opnieuw gratis binnen en ook scholieren en studenten betalen maar de helft van de inkomprijs.” (MVG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content