Uitgebrachte Prince-nummers slechts fractie van opgenomen materiaal

© Belga

Volgens de entourage van Prince is het aantal onuitgebrachte nummers van de overleden artiest haast ontelbaar.

Prince was een uiterst productieve artiest die uren sleet in de studio, gitaar in de aanslag. Zijn oeuvre en nalatenschap is enorm. Maar een groot deel van zijn werk ligt nog achter slot en grendel, in de kelders van zijn domein Paisley Park, als we zijn entourage mogen geloven.

Susan Rodgers, sinds de jaren 80 als geluidstechnicus in dienst van Prince, maakte er een erezaak van om alle opgenomen materiaal zorgvuldig te bewaren. ‘Het werd een obsessie. Alles wat hij ooit op de geluidsband vastlegde, moest ik hebben. Ik belde alle studio’s op waarmee hij in zee ging’, vertelt ze aan The Guardian. Het vergaarde materiaal ligt dus op één plek, vergrendeld achter een ‘stevige deur’.

Brent Fischer, die sinds 1985 – en het album ‘Parade’, zijn achtste – als componist samenwerkte met Prince, kan het beamen. Hij oordeelt dat zowat 70 procent van de opnames waaraan hij meewerkte, onuitgebracht is. ‘Er zijn een heleboel nummers die naar ons werden gestuurd met het idee dat ze nooit zouden worden uitgebracht. Het waren haast komische nummers die hij zou bewerken met blazers’, zegt hij.

Ook Sonny Thompson, Prince’s jeugdvriend en bassist tijdens de afgelopen 25 jaar, heeft weet van de geheime kluis. ‘Hij kan muziek uitbrengen voor de volgende generatieen en die zou nog altijd relevant zijn. Sommige naaste medewerkers vertelden me dat hij van plan was om elke dag van zijn leven een nieuw nummer te maken. Hij was niet in te tomen. Maar ik denk niet dat we ooit álle opnames te horen zullen krijgen. Want daarvoor moet je minstens tien jaar op een stoel doorbrengen.’

Fans mogen zich komende jaren toch wel aan (enkele) nieuwe albums van de kleine prins verwachten. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content