TopNotch Records haalt Guido Belcanto binnen

© Marijke Bisschops

Het Nederlandse label TopNotch brengt Belcanto’s laatste album ‘Ik Zou Mijn Hart Willen Weggeven’ opnieuw uit.

Guido Belcanto mocht woensdag 12 januari het Eurosonic/Noorderslag festival in Groningen openen. Best uitzonderlijk want het showcasefestival richt ieder jaar de spotlight op vers Europees talent. Hoe komt een artiest met een carrière van meer dan 20 jaar achter de rug daar terecht?

Belcanto’s laatste album ‘Ik Zou Mijn Hart Willen Weggeven’ wordt in Nederland heruitgebracht op het toonaangevende nederhoplabel TopNotch en dat bracht hem ‘als oude man op een jonge affiche’. Tweemaal de vreemde eend in de bijt dus.

Belcanto vertelt over hoe hij bij het label van bands als De Jeugd Van Tegenwoordig en The Opposites raakte: “Dat is zo gekomen: Luky Fonz III, een jonge talentvolle gast die ook bij TopNotch getekend staat, moet een half jaar geleden ofzo mijn laatste plaat ontdekt hebben. Die was daar naar eigen zeggen zo ondersteboven van dat hij er 20 stuks van aanschafte om uit te delen aan zijn vrienden. Zo heeft Kees de Koning, baas van TopNotch, die ook te horen gekregen en die wou koste wat het kost met mij samenwerken.”

Kees de Koning had voordien nog nooit van Guido Belcanto gehoord, maar toen hij ‘Ik Zou Mijn Hart Willen Weggeven’ voor het eerst hoorde was hij er onmiddellijk weg van: “Ik heb dan onmiddellijk al zijn muziek aangeschaft en ik vond het prachtig.” Belcanto’s laatste was nochtans al uit in Nederland, maar kon daar maar op weinig aandacht rekenen. “Ik dacht ‘wat kan ik doen om die muziek toch meer in de belangstelling te krijgen’ en toen heb ik ‘Evil Penguin’ gebeld, het label van Guido om hem bij bij ons te krijgen”, vertelt De Koning trots.

Die ongewone transfer kon in Nederland alvast op heel wat belangstelling rekenen. “Ik kan wel stellen dat ik nu aan een tweede carrière begin bij onze noorderburen. In de jaren 90 had ik er succes met mijn tweede LP die ik samen met Henny Vrienten maakte. Dat is dan helemaal verwaterd, maar er is blijkbaar nog steeds een harde kern van fans overgebleven en daar komt nu een heel nieuw publiek bij.”

Maar lust dat jonge Nederlandse publiek de Vlaamse melancholie van Guido Belcanto wel? “De reacties zijn in Nederland alvast heel positief en ook binnen het label is er veel enthousiasme.” weet de labelbaas. “Het is misschien een wat gewaagde stelling, maar er is wel een vergelijking te trekken met Johnny Cash toen die ging samenwerken met Rick Rubin. Dat was ook niet voor de hand liggend, maar de ‘American Recordings’ zijn zowat Cash zijn beste werk en hebben hem weer bij een nieuwe generatie populair gemaakt.”

Beluister ‘Ik Zou Mijn Hart Willen Weggeven’ hier: http://3voor12.vpro.nl/speler/luisterpaal/44355898#luisterpaal.44355898

Arnout Vermeire

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content