Top-20 muzieksteden in de VS: Nashville de grootste

De Amerikaanse muziekscène in de VS is in kaart gebracht. Een onderzoeksgroep deelde de Amerikaanse steden in naargelang de muziekconcentratie. Nashville staat helemaal bovenaan de lijst, vóór New York en Los Angeles.

De Amerikaanse muziekscène is in kaart gebracht. Een onderzoeksgroep uit Toronto deelde Amerikaanse steden in naargelang de muziekconcentratie. Grootte is van geen tel, zo blijkt. Geschiedenis al evenmin.

De grunge komt uit Seattle, Chicago bracht electric blues voort, Detroit gaf het levenslicht aan Motown, Austin was de thuisbasis van een resem legendarische singer-songwriters waaronder Stevie Ray Vaughn en Willie Nelson, New Orleans wordt onvermijdelijk geassocieerd met jazz en funk, psychedelische rock ontstond in San Francisco en in Mempis kwam de rock ‘n’ roll volledig tot zijn recht. Vandaag is die muzikale kaart dringend aan hernieuwing toe.

De Canadese onderzoeksgroep van het Martin Prosperity Institute analyseerde data van het Bureau of Labor Statistics en de U.S. Bureau of Economic Analysis om uit te zoeken hoe het zit met de concentratie van zowel muzikanten als opnamestudio’s en andere muziekgerelateerde bedrijven in de Verenigde Staten. De resultaten werden gecombineerd en weergegeven in het Metro Music Index.

Het gaat dus wel degelijk om concentratie of centralisatie, niet om impact of kwaliteit. Helemaal bovenaan de rangschikking prijkt Nashville. Door zijn grote hoeveelheid aan opnamestudio’s en uiteenlopende muzikanten, van countrysterren tot Kings of Leon, Black Keys en de Third Man Studio van Jack White, blijft de stad de naam ‘Music City’ waardig dragen.

Tweede op de lijst van meest gecentraliseerde muzieksteden zijn New York en buur New Jersey. Daarna volgen de regio’s van en rond Los Angeles, de San Francisco Bay Area en Seattle. Detroit (37) en Philadelphia (45) doen het een pak minder goed dan verwacht; de steden van respectievelijk Motown en soul lijken uitgezongen. Veel steden die de ontwikkeling van R&B, country en rock decennia geleden mee bepaalden, hebben helaas aan muzikale glans verloren.

Terwijl radio- en opnamestudio’s steeds meer gestandaardiseerd worden, blijken muzikanten toch in bepaalde streken meer samen te troepen dan in andere. Grootsteden zoals New York en Los Angeles kunnen een grote aanbieding aan concertruimtes, clubs en studio’s voorleggen, maar het veel kleinere Nashville bewijst dat grootte niet alles is. Getalenteerde muzikanten zoeken elkaar nog steeds op en vaak vloeit daar een mooie samenwerking uit voort. (CB)

De top-20 ziet er als volgt uit:

1 Nashville-Davidson-Murfreesboro-Franklin, TN
2 New York-Northern New Jersey-Long Island, NY-NJ-PA
3 Los Angeles-Long Beach-Santa Ana, CA
4 San Francisco-Oakland-Fremont, CA
5 Seattle-Tacoma-Bellevue, WA
6 Las Vegas-Paradise, NV
7 Portland-Vancouver-Beaverton, OR-WA
8 New Orleans-Metairie-Kenner, LA
9 Rochester, NY
10 Minneapolis-St. Paul-Bloomington, MN-WI
11 Orlando-Kissimmee, FL
12 Austin-Round Rock, TX
13 San Diego-Carlsbad-San Marcos, CA
14 Pittsburgh, PA
15 Milwaukee-Waukesha-West Allis, WI
16 Miami-Fort Lauderdale-Pompano Beach, FL
17 Chicago-Naperville-Joliet, IL-IN-WI
18 Indianapolis-Carmel, IN
19 Dallas-Fort Worth-Arlington, TX
20 Denver-Aurora, CO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content