Toots’ top-10: CD ‘Toots!’

(Command, 1968) Tot nog toe is deze plaat uit 1968 nog niet op cd heruitgebracht. Volkomen terecht, vinden sommigen. Het Commandlabel had dan ook niet meteen de diehardjazzfanaat voor ogen. Command wordt vandaag vooral geassocieerd met lounge, zeg maar gerust: muzak. En veel van wat op deze plaat te horen is, hoort in die categorie thuis – denk aan kreunende orgels en vederlichte arrangementen. Het dient gezegd: een aanzienlijk deel van de versplinterde discografie van Toots zit vaak akelig dicht bij die grens. Toch bevat deze elpee (die al meteen vanaf de achterflap waarschuwt: ‘You’ve never heard anything like him in your life’) een handvol aangename verrassingen en is ze representatief genoeg om in deze top tien te belanden. Al was het maar vanwege de keur aan sidemen die hier hun cheque komen opstrijken.

Wie het meest in het oog springt, is Herbie Hancock. Thielemans was in 1962 een van de eersten geweest die de jonge pianist in de arm nam. Hancock herinnerde zich later hoe de Belgische mondharmonicaspeler zodanig geavanceerd improviseerde dat hij de Bill Evans in zichzelf met de grootste moeite naar boven moest halen om het niveau te kunnen bijhouden. Toen Toots in 1963 na een concerttournee in Zweden naar de VS terugkeerde, was Herbie door Miles Davis ingelijfd in diens second great quintet. In 1968 zat Hancock zelf tussen de boogaloo op de soundtrack van Michelangelo Antonioni’s Blow-Up en de opwindende funkjazz van Fat Albert Rotunda in. Miles had net zijn eerste pogingen tot rockjazz achter de rug met Filles de Kilimanjaro. Zo ver gaat het hier allemaal nog net niet. Toch zult u moeite hebben om stil te blijven zitten bij de kleverige funk van nummers als Blues Talk (waarop Toots zijn meest bluesy harmonica overdubt over een gitaarpartij), I’m Beginning to See the Light of O Susannah.

Ook contrabassist Ron Carter herkennen we van het Miles Davis Quintet. Daarnaast horen we gitarist Bucky Pizzarelli en toetsenist Dick Hyman. Very 1968, allemaal. Te vinden op de betere vlooienmarkt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content