Toots Thielemans is overleden

© Reuters

Jazzmuzikant en componist Toots Thielemans is vanmorgen overleden. De mondharmonicaspeler was 94 jaar.

Jazzmuzikant Toots Thielemans is maandagochtend op 94-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn manager Veerle Van de Poel. Toots Thielemans overleed in het ziekenhuis, waar hij verzorgd werd na een val vorige maand.

“Toots Tielemans lag sinds vorige maand in het ziekenhuis, nadat hij ten val was gekomen, maar het is niet zo dat er complicaties waren opgetreden. Hij is overleden door ouderdom, zijn lichaam was gewoon op. Zijn familie waakte bij zijn bed.” Dat meldde de manager. Wellicht wordt later op de dag een rouwregister geopend in zijn woonplaats Terhulpen.

‘Een van de grootsten die jazz ooit heeft voortgebracht’

Thielemans werd in 1922 geboren in de Marollen, de bekende Brusselse volkswijk, waar hij op zijn derde accordeon leerde spelen en later ook gitaar en mondharmonica. Thielemans emigreerde naar de VS in 1952 waar hij in de bands speelde van jazz-grootheden Charlie Parker en George Shearing. Lees hier zijn biografie.

Gedurende zijn carrière speelde hij samen en nam hij platen op met andere jazzlegendes als Bill Evans, Benny Goodman, Dizzy Gillespie en Ella Fitzgerald. Hij stond ook op alle grote podia ter wereld. Bop, pop en stand-up, Toots deed het allemaal. Een selectie, van Montreux via New Orleans tot Jazz Middelheim.

Het overlijden van de jazzlegende heeft een stroom van reacties teweeggebracht. “Met het overlijden van Toots Thielemans zien we een van de meeste authentieke Brusselse sterren ons verlaten. Ook de Marollen, waar zijn ouders een café openhielden, verliest één van zijn kinderen”, vertelt Brussels burgemeester Yvan Mayeur. Lees ook andere reacties.

De platen van Toots Thielemans

Dozijnen opnames als leader, honderden takes als gastmuzikant, verspreid over ettelijke platenlabels: de muzikale nalatenschap van Toots Thielemans is even divers als onoverzichtelijk. Eén vraag komt altijd terug: wat moet je nu écht in huis hebben? Deze tien, een selectie van Knack!

‘Geen gezever, just music. I like that’, lachte Toots Thielemans bij zijn 90e verjaardag; toen Knack een blinddoektest maakte met opnames waarop hij zelf meespeelt. Toots gaf commentaar, voor en na het lichten van de sluier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content