Tom Waits als Shakespeare-soundtrack

Wie eens een stuk van William Shakespeare wil zien in combinatie met songs van Tom Waits, moet in het najaar afzakken naar Amsterdam, waar het Nederlandse theatergezelschap Orkater hun interpretatie van Richard III opvoert.

Het Nederlandse theatergezelschap Orkater laat zich voor hun interpretatie van William Shakespeare’s Richard III ondersteunen door een rist songs van Tom Waits en zijn levensgezellin/songwriter Kathleen Brennan. De productie, over de charismatische maar machtsgeile en wrede broer van koning Edward IV, wordt begeleid door nummers als onder andere God’s Away On Business, I’ll Shoot The Moon, I Don’t Wanna Grow Up en Misery is the River of the World. De muziek wordt live uitgevoerd door een bende musicerende acteurs die zichzelf toepasselijk The Sadists noemen.

Waits laat in zijn theatrale songteksten regelmatig excentrieke en lichtjes krankzinnige personages opdraven: een ideale soundtrack voor Shakespeare dus. De muzikale leiding van het theaterstuk ligt in handen van Vincent van Warmerdam, die eveneens een duidelijke parallel ziet in het werk van Waits en Shakespeare: ‘Net zoals Shakespeare verwerken Waits en Brennan poëzie, provocatie, verleiding en ironie in hun werk. Hun muziek illustreert, weerspiegelt en versterkt Richards persoonlijkheid.’

Pas enkele maanden geleden werden songs van Jeff Buckley gebruikt voor een herwerking van Romeo & Juliet door Michael Kimmel. Nu wordt dus weeral beroep gedaan op het oeuvre van een hedendaags muziekicoon om het werk van de grote theatermeester nieuw leven in te blazen.

Richard III loopt van 22 september tot 12 oktober in de Stadsschouwburg in Amsterdam.

Sanne Jehoul

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content