Tiende MIA’s: het feest van Bazart

© BELGA

De heren van Bazart waren donderdagavond zoals verwacht de grootste slokoppen op de tiende editie van de Music Industry Awards (MIA’s).

Met awards voor Beste Pop, Beste Doorbraak, Beste Groep, Beste Nederlandstalig en Hit van het jaar (‘Goud’) verzilverde grote favoriet Bazart vijf van zijn zeven nominaties. De MIA voor de beste Nederlandstalige act werd weggegeven door prins Laurent, die de popgroep even verwarde met de Brusselse kunsttempel ‘Bozart’. “Vive le roi, merci!”, reageerde frontman Mathieu Terryn.

Het Zesde Metaal won de MIA voor Beste Album met ‘Calais’, frontman Wannes Capelle won ook de sectoraward voor Beste Auteur/Componist. En daar was de West-Vlaming erg blij mee. “Wij zijn al vier jaar op rij genomineerd, we hebben al heel vaak gezien hoe mensen MIA’s mogen komen ophalen en nu mogen we het zelf eens doen. Dank u wel daarvoor”, klonk het tevreden.

Jongste MIA-winnares ooit

Stan Van Samang won de MIA voor Beste Solo Man. De amper 17-jarige popzangeres Emma Bale was in 2016 de beste Solo Vrouw, en is daarmee de jongste MIA-winnares ooit. Dat kon ze zelf amper vatten: “Ik heb het al 180 keer gezegd vandaag, maar ik kan het nog altijd niet geloven. Het is echt onwerkelijk”, klonk het na afloop van de awardshow, die dit jaar in goede banen geleid werd door Bart Peeters. De eveneens erg jonge DJ Felix De Laet van Lost Frequencies kaapte de prijs voor Beste Dance weg. Beste Alternative was voor Black Box Revelation, de award in de categorie Vlaams Populair was voor zanger/presentator Niels Destadsbader.

Ook festival- en concertpromotor Herman Schueremans werd in de bloemetjes gezet. Hij kreeg een speciale Sector Lifetime Achievement Award uit handen van minister van Cultuur Sven Gatz. De Lifetime Achievement Award, die door de organisatoren zelf wordt gekozen, ging dit jaar postuum naar de recent overleden jazzmuzikant Toots Thielemans, wat bij het publiek op een staande ovatie werd onthaald.

Vlaamse muziekprofessionals

In een beperkt aantal categorieën worden de prijzen verdeeld door een jury van Vlaamse muziekprofessionals. De sector-MIA voor Beste Live Act ging naar Goose, de Beste Muzikant werd drummer Lander Gyselinck. De Compact Disc Dummies wonnen de award voor Beste Videoclip voor hun single “Silver”. Jazz-zangeres Melanie De Biasio kreeg tot slot de prijs voor Beste Artwork, voor de hoes van haar album ‘Blackened Cities’.

Tussen de uitreikingen door kon het publiek genieten van optredens van onder meer Netsky, Tourist LeMC, Emma Bale, Bazart en Het Zesde Metaal.

De Music Industry Awards zijn de belangrijkste Vlaamse muziekprijzen. De genomineerden worden vooraf bepaald door een brede mediajury. Journalisten van zowel populaire als gespecialiseerde tijdschriften, kranten, radio en tv duiden daarbij hun favoriete kandidaten aan. Daarna kan het brede publiek online zijn stem uitbrengen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content