Tien dingen die u nog niet wist over Queens of the Stone Age

Op 3 juni verschijnt het nieuwe album ‘… Like Clockwork’ van de legendarische rockband Queens of the Stone Age. In afwachting daarvan leest u hier tien verrassende QOTSA-weetjes.

Op 3 juni verschijnt het album ‘… Like Clockwork’ van de legendarische rockband Queens of the Stone Age. Josh Homme en de zijnen namen maar liefst zes jaar de tijd om nieuw werk af te leveren. In afwachting van deze langspeler, waaraan onder meer Elton John, Mark Lanegan en Alex Turner meewerkten, leest u hier tien verrassende QOTSA-weetjes.


1. Vooraleer de rockers musiceerden onder de naam Queens of the Stone Age, heette de band Gamma Ray. De groep moest van naam veranderen om een kostelijke rechtszaak te vermijden. Er bestond immers al een Duitse metalband onder de naam Gamma Ray. De huidige bandnaam werd vastgelegd in 1997.


2. Frontman Josh Homme lichtte de keuze voor de definitieve bandnaam toe: “Kings zou te macho geklonken hebben. De Kings of the Stone Age hadden harnassen en bijlen en konden worstelen. De Queens of the Stone Age trokken op met de vriendinnetjes van de koningen terwijl deze worstelden. Kortom, rock moet hard genoeg zijn voor jongens en zacht genoeg voor meisjes. Op die manier is iedereen gelukkig en wordt er meer gefeest.”


3. Homme begon op zijn negende gitaar te spelen omdat zijn ouders hem geen drumstel wilden kopen. Hij speelde voor het eerst in een band genaamd Autocracy toen hij twaalf was.


4. De carrière van frontman Josh Homme begon in 1987 toen hij gitaar speelde in de rockband Kyuss. De band maakte vier albums waarna de leden, in 1995, elk hun eigen weg gingen. Homme speelde daarop een tijdje bij Mark Lanegans grungeband Screaming Trees. Op een bepaald moment heeft QOTSA, opgericht in 1966, compleet bestaan uit voormalige Kyuss-leden.


5. Tijdens een Britse tournee ter promotie van het album ‘Songs For The Deaf’ kwam er een grote groep slechthorenden naar een QOTSA-concert. Ze hadden de promotie rond het nieuwe album niet goed geïnterpreteerd en dachten een concert voor slechthorigen bij te wonen. Ze kregen hun tickets terugbetaald.


6. Josh Homme kreeg een hartstilstand op de operatietafel tijdens een knieoperatie in 2010. Het gebeuren leidde, na een succesvolle reanimatie en drie maanden platte rust, tot het creëren van het album ‘…Like Clockwork’.


7. Het alter ego van Josh Homme in zijn – in 1998 opgerichte – band Eagles of Death Metal is Baby Duck.


8. Naast frontman van QOTSA en muzikant in zijn vele andere muziekprojecten als Eagles of Death Metal en Them Crooked Vultures, is Homme een familieman. Samen met zijn vrouw, Brody Dalle, heeft hij twee kinderen: dochter Camille Harley Joan en zoon Orrin Ryder, respectievelijk geboren in 2006 en 2011.


9. Josh Homme producete het derde studioalbum (‘Humbug’) van de Engelse indieband The Arctic Monkeys. Daarnaast zong hij mee op het nummer ‘All My Own Stunts’ uit het Artic Monkeys-album ‘Suck It And See’ (2011).


10. De albumtitel ‘…Like Clockwork’ is een inside joke tussen de bandleden van QOTSA. De band gebruikt de zin “it’s going like clockwork” wanneer alles goed verloopt en gebruikt het sarcastisch wanneer dat niet het geval is.


Queens of the Stone Age speelt op 17 juni in een uitverkocht Koninklijk Circus.(CB)


Bron: NME

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content