Thom Yorke haalt muziek van Spotify

© Reuters

Thom Yorke, vooral bekend als zanger van Radiohead, laat de muziek die hij als soloartiest en met zijn band Atoms for Peace opgenomen heeft van de streamingdienst Spotify halen.

Thom Yorke, vooral bekend als zanger van Radiohead, laat de muziek die hij als soloartiest en met zijn band Atoms for Peace opgenomen heeft van de streamingdienst Spotify halen. Dat heeft de zanger via Twitter aangekondigd, zo melden Britse media.

Yorke wil op die manier protesteren tegen het betaalmodel van Spotify, dat volgens hem nefast is voor jonge, beginnende groepen. Samen met Yorke heeft ook producer Nigel Godrich, die eveneens deel uitmaakt van de Atoms for Peace, zich tegen de streamingsite uitgesproken.

“Streaming (…) kan niet werken ter ondersteuning van het werk van nieuwe artiesten. Spotify en dergelijke moeten dat aanpakken en het model voor nieuwe releases veranderen”, aldus Godrich. “Vergis je niet”, zo tweet Yorke dan weer, “nieuwe artiesten die je op Spotify ontdekt, zullen daar geen geld aan verdienen. De aandeelhouders zullen binnenkort in het geld rollen.”

Via de muziekdienst Spotify kunnen muziekliefhebbers gratis of tegen betaling naar muziek luisteren. Verschillende artiesten hadden eerder al aangeklaagd dat de inkomsten die ze op die manier verwerven erg minimaal zijn.

“Nieuwe muziek maken kost geld”, zo legt Godrich via Twitter uit. “De platen van Pink Floyd hebben al miljarden dollars opgeleverd, dus het heeft zin om die nu ook op een steamingsite aan te bieden. Maar als de mensen in 1973 naar Spotify hadden geluisterd in plaats van platen te kopen, dan betwijfel ik ten zeerste of ‘Dark Side of the Moon’ ooit gemaakt had kunnen worden. Het zou gewoon veel te duur geweest zijn”. (Belga/RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content