Third Man Records schendt auteursrechten met Paramount Records Box Set

Third Man Records (het label van Jack White) bracht in november, in samenwerking met Revenant Records, de gigantische verzamelbox “The Rise & Fall of Paramount Records, Volume One (1917-27)” uit. Nu beweert een non-profitorganisatie uit Louisiana dat de twee platenlabels geen toestemming hebben gevraagd voor die heruitgave.

De box bevat zo’n 800 digitale tracks, zes vinyl lp’s, afbeeldingen en informatieve boeken. De blues-, jazz- en gospelnummers worden gepresenteerd in een grote houten kist. De bedoeling van de uitgevers was het heengegane Paramount label te eren. Dat deden ze zonder de auteursrechten te respecteren, zegt Lars Edegran van de George H. Buck Jr. (GHB) Jazz Foundation. Volgens Edegran bezit de stichting de rechten voor bijna alle 800 liedjes van de box set. Er zouden documenten zijn die dat kunnen bewijzen.
Dean Blackwood, medeoprichter van Revenant Records, zegt voorlopig te wachten op het bewijsmateriaal. “We hebben laten weten bereid te zijn om aan een oplossing mee te werken, zo gauw ze kunnen aantonen dat ze de eigenaar van de gebruikte muziek zijn”, verklaart Blackwood via e-mail. “En hoewel er al meer dan 50 jaar labels zijn die dit materiaal heruitgeven zonder hun medewerken, blijven we openstaan voor discussie.”

Edegran reageerde dat de labels die materiaal van Paramount heruitgaven, dat deden in samenwerking met de GHB Jazz Foundation. “Het is waar dat een aantal kleine labels muziek van Paramount hebben gebruikt zonder onze toestemming,” voegt Edegran toe, “maar er is nog nooit inbreuk geweest op de schaal van de box set uitgegeven door Third Man en Revenant Records.”

Een tweede volume staat gepland voor november 2014. In tussentijd proberen beide partijen tot een compromis te komen. (PS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content