The Stooges-drummer Scott Asheton overleden

© BelgaImage

Scott Asheton, de drummer van de legendarische Amerikaanse rockband The Stooges, is op 64-jarige leeftijd overleden. Samen met onder meer Iggy Pop en zijn in 2009 overleden broer Ron Asheton stond hij in 1967 mee aan de wieg van de band.

Asheton was een van de stichtende leden van The Stooges. Onder leiding van de opvallende frontman Iggy Pop bracht de groep tussen 1969 en 1973 drie albums uit. Die platen kenden geen commercieel succes, maar de band – ook bekend als Iggy & The Stooges – legde met zijn muziek wel de basis voor de punk.

Ondertussen zijn verschillende songs van de band, zoals “1969”, “I Wanna Be Your Dog” en “No Fun”, ook uitgegroeid tot klassiekers. Na de split van de groep in 1974, trok Asheton nog met verschillende andere bands op tournee. Ook begeleidde hij in 1978 Iggy Pop tijdens zijn Europese solotournee. Toen The Stooges in 2003 weer bijeenkwamen, was ook Asheton weer present. Hij bleef bij de band drummen tot in 2011, toen hij getroffen werd door een beroerte.

Sindsdien wordt hij tijdens optredens vervangen door Toby Dammit, maar Asheton is wel nog te horen op het vorig jaar uitgebrachte album “Ready To Die”. Iggy Pop heeft op de Facebook-pagina van de band al gereageerd op het overlijden. “Scott was een geweldige artiest, ik heb nooit iemand gehoord die de drums met meer betekenis bespeelde”, luidt het. “Hij was als mijn broer. Hij en Ron hebben de wereld een enorme erfenis nagelaten.” Asheton overleed zaterdag aan een niet nader genoemde ziekte. (BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content